Rozvojová pomoc poskytovaná Českem loni stoupla na sedm miliard

Česko loni poskytlo oficiální rozvojovou pomoc v celkové výši 7,019 miliardy korun, což je meziročně o zhruba 400 milionů více. V poměru k takzvanému hrubému národnímu důchodu (HND) ale zůstala pomoc na úrovni 0,13 procenta. Vláda přitom ve strategickém rámci chce do roku 2030 zvýšit podíl oficiální rozvojové pomoci na HND na 0,33 procenta.

Vyplývá to z výročního materiálu České rozvojové agentury (ČRA). Ta zprostředkovává pomoc od Česka jiným státům třeba při prevenci katastrof, zásobování vodou nebo vzdělávání.

K meziročnímu zvýšení oficiální rozvojové pomoci přispělo podle agentury loňské oddlužení Srbska a Černé Hory. Poklesly naopak náklady na uprchlíky na území Česka, podle ČRA je to ale dáno především změnou metodiky jejich vykazování.

Agentura upozornila, že ze skoro čtyř desítek států v mezinárodní Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) patří Česko mezi osm zemí, které dávají na oficiální rozvojovou pomoc méně než 0,2 procenta HND. Průměr zemí OECD je 0,3 procenta HND a organizace doporučuje dávat na pomoc až 0,7 procenta důchodu. Toto doporučení však zatím plní pouze Dánsko, Lucembursko, Norsko, Švédsko a Velká Británie.

ČRA ve svém výročním materiálu označila splnění plánu, aby česká oficiální rozvojová pomoc do roku 2030 vzrostla na 0,33 procenta HND, za výzvu. S takovým podílem počítá Strategický rámec Česká republika 2030, který v roce 2017 schválila tehdejší vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Dokument nastavuje cíle, kterých by Česko mělo dosáhnout v oblasti rozvoje společnosti, hospodářství, obcí a regionů, odolnosti ekosystémů, dobrého vládnutí a propojení se světem.

Související

Ministerstvo zahraničních věcí

Kdo bude novým šéfem České rozvojové agentury? Zájem o post je nečekaný

O vedení České rozvojové agentury (ČRA), která koordinuje české projekty zaměřené na podporu udržitelného rozvoje ve vybraných zemích, projevilo zájem devět lidí. Ministerstvo zahraničí chce nového ředitele vybrat ve druhé polovině února, sdělila na dotaz ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Ministerstvo vypsalo konkurz na ředitele ČRA poté, co na konci listopadu rezignoval Pavel Frelich.

Více souvisejících

Česká rozvojová agentura Česká republika Vláda ČR oecd

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy