Sjezd ČSSD se patrně odloží, lednový termín je kvůli epidemii nerealizovatelný

Užší vedení sociální demokracie pravděpodobně navrhne předsednictvu strany posunout kvůli epidemii covidu-19 lednový sjezd. ČTK to dnes sdělila mluvčí ČSSD Eva Gregorová. Stranické grémium chce odsunem termínu na březen, či duben zajistit, aby se delegáti mohli sejít osobně. Na chystaný posun termínu sjezdu upozornil dnes deník Právo.

"Pro grémium ČSSD je prioritní prezenční forma stranického sjezdu, a to i za cenu posunu termínu. Plánovaný lednový termín považujeme v současné epidemiologické situaci za nerealizovatelný," řekla ČTK Gregorová.

Grémium podle ní plánuje v nejbližší době předložit předsednictvu návrh na posun sjezdu na březen, nebo duben. Předsednictvo, které je nejvyšším orgánem strany mezi sjezdy, zatím s ohledem na epidemii termín jednání naplánovaný nemá.

ČSSD bude na sjezdu volit své vedení. Po neúspěšných říjnových krajských a senátních volbách zmiňovali lídři sociální demokracie sjezd jako místo, kde se bude výsledek voleb hodnotit. Předseda strany a vicepremiér Jan Hamáček po volbách řekl, že se vedení strany vzdát nehodlá, protože ji nechce destabilizovat. Obhajovat funkci místopředsedy ČSSD neplánuje ministr zahraničí Tomáš Petříček.

ČSSD v letošních senátních volbách neobhájila ani jeden z deseti mandátů a zbyli jí jen tři senátoři. V krajských volbách pak poprvé od roku 2004 nezvítězila ani v jednom kraji a ztratila většinu zastupitelských mandátů. Proti volbám před čtyřmi lety přišla o 88 zastupitelů a bude jich mít 37.

Hamáček v říjnu řekl, že ČSSD má díky původnímu termínu sjezdu rezervu, protože předchozí sjezd se loni konal 1. a 2. března. 

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Jan Hamáček Tomáš Petříček politické strany Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy