Šlachtova kniha je mi ukradená, reaguje Hamáček na slova policisty

Dohady mezi bývalým ředitelem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robertem Šlachtou a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) dál nabírají na síle. Někdejší elitní policista šéfa resortu vnitra a vicepremiéra například kritizoval za to, že během interpelací prozradil vyšetřování jeho knihy z důvodu možného úniku informací. To si ale Hamáček nenechal líbit.

"Můžu pana Šlachtu ujistit, že je mi jeho kniha ukradená. Ale jako ministr vnitra musím na interpelace poslanců odpovídat pravdivě a Policie ČR musí postupovat podle zákona,“ reagoval ministr vnitra na svém twitterovém účtu.

Můžu pana Šlachtu ujistit, že je mi jeho kniha ukradená. Ale jako ministr vnitra musím na interpelace poslanců odpovídat pravdivě a ⁦@PolicieCZ⁩ musí postupovat podle zákona... https://t.co/eT87FpqMtu

— Jan Hamáček (@jhamacek) August 21, 2020

Exředitel ÚOOZ nedávno publikoval knihu Třicet let pod přísahou, jíž sepsal spolu s novinářem Josef Klímou. Hamáček v reakci na písemnou interpelaci poslance Pavla Žáčka (ODS) sdělil, že se policie zabývá možným únikem informací prostřednictvím této knihy, na což nedávno upozornil server Česká justice. 

"Policie České republiky prověřuje, zda postup hlavního protagonisty publikace je, či není v rozporu se zákonem. V případě, že dospěje k názoru, že došlo k porušení zákona, bude věc postoupena příslušnému orgánu,“ avizoval vicepremiér.

"Prověřování se týká zveřejnění informací, o kterých je policista povinen zachovat mlčenlivost i po ukončení služebního poměru,“ informovala na Twitteru policie, že Šlachtu pro možné porušení povinné mlčenlivosti skutečně vyšetřuje.

Bývalý policista se pak následně ve vysílání CNN Prima NEWS pustil do Hamáčka, který dle jeho slov nemá o šetření nic vědět. Zároveň také řekl, že jeho kniha vadí některým lidem a že je celá kauza zpolitizovaná. Nechal se dokonce slyšet, že se na vyšetřování přímo těší. 

Šlachta opustil řady policie kvůli reorganizaci, kdy došlo k fúzi ÚOOZ a protikorupční policie do Národní centrály proti organizovanému zločinu. Následně se stal ředitelem pátrací sekce Generálního ředitelství cel, odkud ale loni v listopadu taktéž odešel.

Související

Pavel Zeman

Lepší by bylo, kdyby ÚOOZ a ÚOKFK sloučeny nebyly, prohlásil končící žalobce Zeman

Končící nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se i po letech domnívá, že by bylo lepší, kdyby nebyly sloučeny protimafiánský a protikorupční policejní útvar do Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Řekl to dnes v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi, přestože se podle něj současné vedení NCOZ snaží o efektivitu.
Robert Šlachta

Šlachta vypovídal u soudu, týká se bývalého detektiva ÚOOZ

V případu bývalého detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luďka Vokála a podnikatele Albina Arifoviče dnes u Obvodního soudu pro Prahu 5 vypovídal bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Vyslýchán byl neveřejně, v jeho výpovědi totiž podle soudu mohly zaznít utajované skutečnosti.

Více souvisejících

ÚOOZ Robert Šlachta Jan Hamáček Ministerstvo vnitra policie

Aktuálně se děje

před 38 minutami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy