Soud zastavil stíhání exministra Bárty za únik odposlechů

Soud zastavil trestní stíhání bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a policisty Jana Petržílka v kauze úniku odposlechů někdejšího pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Na posun v případu dnes upozornily server Česká justice a Česká televize.Mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci ČTK sdělila, že informaci prozatím potvrdit nemůže.

Soud obžalobu předběžně projednával ve středu. Jednání bylo neveřejné a z databáze Infosoud je zřejmé, že skončilo vydáním usnesení. K jeho obsahu se mluvčí nemůže vyjádřit, protože rozhodnutí zatím neobdrželi všichni účastníci řízení. Česká televize uvedla, že podle závěru soudu se neprokázalo, že skutek spáchali obvinění.

Státní zástupce viní exministra dopravy Bártu a bývalého zpravodajce Petržílka ze zneužití pravomoci a ohrožení utajované informace. Soud mu obžalobu loni vrátil k došetření. Tehdy mu vadilo, že obžaloba byla v utajeném režimu, což podle soudu porušovalo Bártovo a Petržílkovo právo na obhajobu.

Přepisy nahrávek, v nichž se Janoušek s Bémem oslovovali "Mazánku" a "Kolibříku", zveřejnila v březnu 2012 Mladá fronta Dnes. Z odposlechů vyplýval Janouškův vliv na kroky hlavního města pod Bémovým vedením. Deník tehdy uvedl, že nahrávky pořídila v roce 2007 Bezpečnostní informační služba.

Bártu s Petržílkem policie obvinila před sedmi lety. Kriminalisté tvrdí, že Bárta jako majitel bezpečnostní agentury ABL navedl tehdejšího agenta BIS Petržílka, aby vynesl citlivé dokumenty. Bárta i Petržílek vinu odmítají.

Související

Vít Bárta

Exministr Bárta definitivně osvobozen. Šéf žalobců nepodal dovolání

Osvobození bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a někdejšího zpravodajce Jana Petržílka v kauze vynesení odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS) je definitivní. Nejvyšší státní zástupce nepodal dovolání k Nejvyššímu soudu, sdělil ČTK mluvčí zastupitelství Petr Malý. V medializovaných odposleších se tehdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) a lobbista Roman Janoušek oslovovali "Mazánku" a "Kolibříku".

Více souvisejících

Vít Bárta soudy Roman Janoušek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy