SPD doufá, že hlasování o nedůvěře vládě se uskuteční před volbami

Předseda opozičního SPD Tomio Okamura doufá, že hlasování o nedůvěře vládě se ve Sněmovně uskuteční před komunálními a senátními volbami. Řekl to na dnešní tiskové konferenci před schůzí dolní komory. Volby se konají 23. a 24. září. SPD podle Okamury připojí podpisy pod podnět hnutí ANO, jehož poslanci se na záměru vyvolat hlasování shodli ve čtvrtek.

Důvodem je aféra kolem kontaktů nového ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v korupčním případu Dozimetr a složitá hospodářská situace, kterou kabinet podle zástupců ANO neřeší. Vzhledem ke sněmovní koaliční většině je pravděpodobné, že pokus o vyslovení nedůvěry kabinetu nebude úspěšný.

Podnět k vyslovení nedůvěry vládě musí podepsat nejméně 50 poslanců. K projednání návrhu musí předsedkyně Sněmovny svolat schůzi dolní komory podle jednacího řádu neprodleně. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová ve čtvrtek večer uvedla, že pod žádostí je zatím více než 40 podpisů poslanců, kteří se účastnili jednání frakce. Další podpisy očekává dnes. Žádost o svolání schůze chce klub podat co možná nejdříve.

Okamura uvedl, že předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nemá důvěru SPD, a vyzval ji, aby nezneužívala své postavení, nevykládala si jednací řád Sněmovny svévolně a opravdu neprodleně schůzi svolala. SPD podle něj chtěla vyvolat hlasování o nedůvěře už dříve, tehdy se ale nechtělo připojit ANO.

Důvodem, proč by podle SPD měla padnout vláda, je kromě aféry kolem Mlejnkových kontaktů s Redlem také nedostatečný vládní boj s inflací a vysokými cenami energií.

SPD chce dnes na plénu opět dlouze hovořit k novele o snížení plateb za státní pojištěnce, kterou Okamura nazval asociálním zákonem. Poslanci budou vystupovat během úvodní části, budou navrhovat změny programu a při jednání o novele vystoupí všichni poslanci SPD.

Místopředseda hnutí Radim Fiala hovořil o tom, že vládní pomoc lidem s cenami energií je nedostatečná. Za cestu považuje odejít z komoditní lipské burzy a stanovit maximální ceny, o čemž hovoří i další opoziční hnutí ANO.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ve středu uvedl, že jednou z možností je stanovení maximální ceny na celoevropské úrovni. "Celoevropské zastropování cen není možné z jednoduchého, prostého důvodu, že každá země v Evropě má jiný energetický mix, vyrábí energii z jiných zdrojů. Dohodnout se na nějaké ceně, na zastropování je celoevropsky nemožné," poznamenal Fiala.

Sněmovna by měla také probrat vstup Finska a Švédska do Severoatlantické aliance (NATO). Klub SPD podle poslance Jaroslava Bašty respektuje rozhodnutí dvou suverénních států. "Na straně druhé je nutno zvážit, zda toto ty možnosti vyvarování se konfliktu v Evropě zvýší, nebo naopak sníží," uvedl. Klub SPD si před jednáním o tomto bodu vezme hodinovou pauzu a domluví se na dalším postupu, dodal.

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Více souvisejících

Vláda ČR Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 7 minutami

před 43 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy