Spolu chce nastavit podmínky pro výstavbu 40 tisíc bytů ročně

Koalice Spolu, v níž se spojily ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, chce nastavit podmínky pro výstavbu minimálně 40.000 bytů ročně. Zlepšit chce například možnosti pro výstavbu na brownfieldech, dále chce snížit DPH pro rekonstrukci nebo výstavbu standardních bytů z 15 na deset procent či zvýhodnit hypotéky pro pořízení prvního bydlení, včetně státní půjčky. Zástupci jednotlivých stran o tom dnes informovali na tiskové konferenci.

Více než 40.000 bytů včetně nástaveb, vestaveb a penzionů bylo v Česku od roku 1998 podle údajů Českého statistického úřadu dokončeno pouze v předkrizovém roce 2007, a to 41.649. Loni jich bylo 34.412, průměr za posledních 23 let je 30.153. Nedostatečná nabídka bytů je podle odborníků jedním z důvodů vysokého cenového růstu bytů v posledních letech. Jako další příčiny zdražování zmiňují rostoucí ceny pozemků, stavebních prací a materiálů, vysoké daňové zatížení nebo zbytečně přísné technické předpisy.

Podle údajů developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group vzrostly prodejní ceny nových bytů v Praze za posledních šest let o 113 procent na 118.480 korun za metr čtvereční. Byt 3+kk o rozloze 70 metrů čtverečních tak vyjde na 8,3 milionu korun.

"To, co se na trhu s bydlením v poslední době odehrává, je jedna velká tragédie. Některé strany navíc navrhují naprosto nesmyslná řešení jako například pokuty za neobsazené byty, zdanění bytů nebo dokonce lustrování, zda sami nežijete v příliš velkém bytě. Žádný z těchto rudých nesmyslů nepodpoříme," řekl místopředseda ODS Martin Kupka.

Koalice Spolu chce podle něj klást důraz na nájemní bydlení, ale opomíjet nechce ani vlastnické nebo družstevní. Vysoký podíl vlastnického bydlení v porovnání s většinou západních zemí za žádný problém nepovažuje.

"Víme, že nedostupné bydlení po osmi letech vlády Andreje Babiše (ANO) přivedlo mnoho mladých rodin do opravdu vážných problémů. Řeší otázku, kde budou žít. Máme na to lék. Upravíme podmínky, aby každý rok mohlo vyrůst 40.000 nových bytů. Nedopustíme vznik nového státního podniku na bydlení, jak navrhuje Andrej Babiš. Hodně z nás si dovede vybavit, jak špatně fungoval státní OPBH. Nedopustíme ani plán na prefabrikované bytové jednotky," doplnil místopředseda TOP 09 Lukáš Otys.

Podle Kupky se v současné době zbytečně zastavují zelené plochy a nevyužívají se brownfieldy, kde by se mohla zahustit bytová výstavba. "K tomu by pomohlo zrychlení změny územního plánu, ideálně do půl roku. Dále chceme zajistit snadný převod majetku na obce a města pod podmínkou výstavby bytů nebo nabídku kvalitních projektů typových bytových domů pro obce a města. Stát je zadá formou architektonických soutěží," uvedl dále Kupka.

Koalice Spolu dále navrhuje například zkrácení doby odpisů pro výstavbu nájemního bydlení, zásadní zjednodušení státní podpory pro výstavbu městských a obecních bytů nebo jednodušší podmínky pro spolupráci samospráv a soukromých firem při výstavbě nájemních bytů.

"Každopádně chceme hned po volbách novelizovat stavební zákon. V současné podobě nezrychlí výstavbu, pouze zvyšuje byrokracii. Navíc hrozí, že stavby nebude mít kdo povolovat. Naprosto zásadní je elektronizace stavebního řízení. Chceme také zavést transparentní cenovou mapu obvyklého nájemného a stabilní podmínky pro investory a rodiny," doplnil Kupka. Nový stavební zákon schválila v červenci Sněmovna. Jeho účinnost má nabíhat postupně do poloviny roku 2023.

Podle lídra pražské kandidátky za KDU-ČSL Toma Philippa je důležité také snížení DPH na rekonstrukce a výstavbu standardních bytů nebo zvýhodněné hypotéky pro pořízení prvního bydlení. "Vklad pro první bydlení by neměl být 20 procent jako v současnosti, ale nižší, ideálně deset procent. Stát by měl zároveň umožnit těmto rodinám čerpat půjčku zhruba ve výši deseti procent hypotéky," dodal Philipp.

Související

Vláda ČR Glosa

Kdy se rozpadne Fialova vláda?

Před dvěma lety by si na to málokdo asi vsadil, nicméně po té době je jedna věc jasná. Vláda Petra Fialy, ač se leckomu nemusí líbit, je mnohem stabilnějším subjektem, než by kdo kdy byl předpokládal. A to přestože spojuje strany pravicové, liberální i středově-levicové. Kdo by to byl řekl...

Více souvisejících

Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Bydlení Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

Ukrajinci viní Rusko z dalšího válečného zločinu během ofenzivy u Charkova

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu během ostřelování dvou měst v Charkovské oblasti na severovýchodě země záměrně cílilo na civilisty. Moskva v minulém týdnu zahájila ofenzivu v Charkovské oblasti. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy