Spor s Orbánem: Jourová řekla pravdu, míní Piráti. Podle ODS má podobně hodnotit i Babiše

Slova místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové o vývoji v Maďarsku jsou pravdivá, nejsou důvodem k rezignaci, ke které vyzval maďarský premiér Viktor Orbán. Na dotaz ČTK to uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podle šéfa ODS Petra Fialy by měla být Jourová podobně statečná v hodnocení situace v České republice. V jejím čele je člověk s rozsáhlým střetem zájmů, napsal.

Orbán vyzval k odstoupení Jourové v dopise adresovaném předsedkyni komise Ursule von den Leyenové. Ministerský předseda reagoval na slova místopředsedkyně o nemocné maďarské demokracii. Podle Orbána se Jourová dopustila "hanlivých veřejných prohlášení" o Maďarsku a urazila občany EU maďarské národnosti tvrzením, že nejsou v postavení, aby si mohli vytvořit vlastní názor.

"Potvrdila se platnost rčení, že pro pravdu se člověk nejvíc zlobí. Paní Jourová pravdivě pojmenovala vývoj v Maďarsku, který s obavami pozorujeme i my. Rozhodně to není důvod k rezignaci. Paní Věra Jourová z pozice eurokomisařky konstatovala to, co říkají nezávislí pozorovatelé i představitelé EU již několik let. Současná maďarská vláda trvale válcuje demokratickou opozici, posiluje své dominantní postavení, podkopává nezávislou žurnalistiku nebo práci neziskových organizací," uvedl Bartoš.

Eurokomisařka @VeraJourova pravdivě pojmenovala vývoj v Maďarsku. Současná maďarská vláda trvale podkopává nezávislou žurnalistiku nebo práci neziskových organizací. Požadavek Viktora Orbána na rezignaci paní Jourové je zcela bezpředmětný.

— Ivan Bartoš (@PiratIvanBartos) September 29, 2020

Orbánův požadavek vnímá jako bezpředmětný i vzhledem k tomu, že Evropská komise odvíjí svou důvěru od Evropského parlamentu, ne od představitele vlády některé z členských zemí.

"Je škoda, že eurokomisařka Jourová není tak statečná v hodnocení situace v České republice, kde stojí v čele vlády člověk s tak rozsáhlým střetem zájmů, jaký nemá v EU obdoby. Maďarsko má jistě své problémy, ale v první řadě bych paní Jourové doporučil, aby se zajímala o vývoj ve své rodné zemi," napsal v komentáři pro ČTK Fiala s narážkou na premiéra Andreje Babiše (ANO).

Na pomezí těchto dvou pohledů je předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. ČTK napsala, že Jourová má pravdu a Maďarsko je nemocnou demokracií. Orbánovu výzvu považuje za kejhání potrefené husy. "Je však škoda, že paní eurokomisařka stejně nepopisuje praktiky Andreje Babiše, který navíc o maďarském premiérovi mluví jako o příteli," dodala Pekarová Adamová.

Věra Jourová má pravdu, Maďarsko je nemocnou demokracií. Výzva Viktora Orbána, aby kvůli svým slovům rezignovala, není ničím jiným než kejháním potrefené husy. Je však škoda, že stejně nepopisuje praktiky Andreje Babiše, který navíc o maďarském premiérovi mluví jako o příteli.

— Markéta Adamová (@market_a) September 29, 2020

Předsedu české vlády zkoumají kvůli možnému střetu zájmů auditoři Evropské komise. Jejich loňská zpráva, která se týkala dotací ze strukturálních fondů EU, konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, přestože ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Premiér to odmítá.

Předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) vnímá Orbánovo vyjádření v kontextu nadcházejícího jednání Evropské rady, kde se bude jednat o možné podmíněnosti čerpání evropských prostředků respektem k vládě práva. Orbán si podle Benešíka jako zkušený pragmatik a politik vytváří prostor, aby pro Maďarsko dosáhl co nejlepších podmínek.

"Potrefená husa se ozvala. Orbánovým autokratickým snahám, jako je omezování médií nebo neziskových organizací, rozhodně netleskám. A je třeba to pojmenovat a to eurokomosařka Jourová udělala. Není to nic, za co by měla byť jen uvažovat o odstoupení. Orbánova, jak on říká 'neliberální demokracie' prostě postrádá leckteré prvky demokracie - a byla by chyba, kdyby to komisařka Jourová zakrývala a nepojmenovala," uvedl na dotaz ČTK předseda STAN Vít Rakušan.

"Jourová potlačuje svobodu a demokracii, prosazuje cenzuru nepohodlných názorů a také slibovala například vyřešit dvojí kvalitu potravin a vykašlala se na to," uvedl předseda SPD Tomio Okamura. S Orbánem "jednoznačně souhlasí".

Související

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

Více souvisejících

Věra Jourová Petr Fiala (ODS) Ivan Bartoš (Piráti) Tomio Okamura Viktor Orbán evropská komise Česká republika Ondřej Benešík Vít Rakušan (STAN) Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

Velké drama při GP Emilia Romagna! Verstappen se spasil na cílové čáře před „stíhačkou“ Norissem

Jestliže se do tří čtvrti zdálo, že první evropský závod bude svým způsobem zavedeným pořádkem, vše naprosto vystřídal strhující finiš, ve kterém Lando Norris sahal po druhém vítězství v řadě. Nakonec mu mohl být útěchou titul Pilot dne.

Zdroj: Robert Pavelka

Další zprávy