STAN dostane vnitro, školství nebo průmysl. Piráti získají ministra zahraničí a místní rozvoj

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) budou ve vládě zastupovat ministři vnitra, školství, průmyslu a obchodu a ministr pro evropské záležitosti. Hnutí bude zastávat také funkci vicepremiéra. Pirátům připadnou ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo zahraničí a funkce ministra pro legislativu, řekl po dnešním jednání širšího vedení STAN novinářům předseda Starostů Vít Rakušan.

Starostové mají podle Rakušana jasno o personálním obsazení dvou ze svých vládních postů. "Pak s tím půjdeme na hlasování na celostátní výbor. U dvou ministerstev máme ještě nějaké alternativy, které řešíme," řekl. Celostátní výbor se sejde operativně podle toho, kdy bude Petr Fiala (ODS) pověřen sestavením vlády.

Rakušan předpokládá, že ministr vnitra nadále povede Ústřední krizový štáb (ÚKŠ). "Nikde nebyla otevřena diskuse o tom, že by ministr vnitra neměl předsedat krizovému štábu. Předpokládám, že je tu shoda na pokračování tohoto režimu," řekl. Považuje to za přirozené a rozumné, protože tato kompetence k ministrovi vnitra patří.

Ministrem vnitra bude s nejvyšší pravděpodobností právě Rakušan, který dnes nevyloučil změny ve složení ÚKŠ. "Samozřejmě ve chvíli, kdy by se stalo, že nastoupíme do funkcí, je třeba se podívat, zda je složení dostatečně operativní a zasedají tam odborníci ze všech oblastí, které by tam měly být," vysvětlil.

Koalice Spolu v kabinetu obsadí post premiéra a deseti ministrů. STAN a Piráti si sedm resortů rozdělí v poměru 4:3. "Domnívám se, že rozdělení křesel v budoucí vládě dobře odráží výsledky voleb do Sněmovny," řekl Rakušan.

Vedle Rakušana je pravděpodobně jistá i nominace místopředsedy STAN Věslava Michalika do funkce ministra průmyslu. V případě ministerstva školství se nejčastěji hovoří o bývalém šéfovi Starostů Petru Gazdíkovi, v souvislosti s ministrem zaměřeným na EU se zmiňuje radní Olomouckého kraje a také český zástupce v Evropském výboru regionů Radim Sršeň.

Rakušan nechtěl upřesnit, kolik dalších vicepremiérů bude nový kabinet mít. "Nechám to až na informaci od budoucího premiéra Fialy, až bude představovat konkrétní uspořádání vlády. Myslím, že ten princip je logický, máme ho předjednaný, ale skutečně tuhle informaci nechám na něm," řekl.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Česká pirátská strana ministerstva Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy