Štěch: Jsem zklamaný, děkuji voličům, kteří mi byli věrní

Dnešní prohru v senátních volbách na Pelhřimovsku po úspěšném prvním kole volby označil sociální demokrat Milan Štěch za zklamání. Nejdéle sloužící český senátor končí po 24 letech v horní komoře Parlamentu.

Za Jaroslavem Chalupským (za Svobodné) zaostal ve 2. kole téměř o pět procent. Hlasů dostal Štěch podstatně méně než před týdnem. Voliče něj mohla odradit i obava z nemoci covid-19. Je také známo, že si teď značka sociální demokracie nestojí dobře, řekl ČTK.

"Jsem zklamaný, to je jasné, ale nemohu opomenout poděkovat svým voličům, dlouhodobým voličům," uvedl dosavadní místopředseda Senátu a doplnil, že pro něj dneškem skončila jedna éra. "Nevím, jestli se ještě něčemu podobnému budu věnovat. V tuto chvíli bych řekl, že spíše ne," řekl. Čas teď chce víc využívat pro rodinu a své koníčky. "Teď si půjdu vyřídit důchod," dodal šestašedesátiletý politik.

Ve druhém kole dostal Štěch od voličů zhruba o 3900 hlasů méně než v prvním kole. "Nevím, co je příčinou. Asi to, že ty volby nepovažují za tak důležité, možná že také je včera (v pátek) drobet odradilo to, že předseda vlády prohlásil v souvislosti s pandemií, s covidem, zůstaňte doma, nikam nechoďte. Možná, že to vzali doslova," míní Štěch. Lidé podle něj už třeba také zapomněli na to, že výrazně odmítal vstup ČSSD do nynější vlády s hnutím ANO.

Do Senátu byl Štěch zvolený v historicky prvních volbách coby vysoký funkcionář odborů jako nezávislý na kandidátce ČSSD, do strany vstoupil až později. V letech 2002 až 2010 vedl Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS). Mezi roky 2010 a 2018 byl také předsedou horní parlamentní komory, už předtím dva roky zastával místopředsednický post. Místopředsedou Senátu je teď Štěch od roku 2018.

Související

Více souvisejících

Milan Štěch krajské a senátní volby 2020 Senát ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy