Stíhání Babiše mladšího zastaveno, žalobci usnesení tají. Proč?

Městské státní zastupitelství (MSZ) v Praze nezveřejní usnesení, kterým žalobce Jaroslav Šaroch zastavil trestní stíhání premiérova syna Andreje Babiše mladšího v kauze kolem dotace na stavbu Farmy Čapí hnízdo. Usnesení totiž obsahuje informace, které souvisí s hlavní větví kauzy, v níž je stále obviněn premiér Andrej Babiš a jeho poradkyně Jana Mayerová.

Státní zastupitelství to uvedlo v odůvodnění, kterým odmítlo žádost redaktorky ČTK na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Část kauzy, která se týkala premiérova syna, řešila policie od loňského jara odděleně. Šaroch, který obě větve dozoruje, o zastavení stíhání Babiše mladšího informoval na začátku února.

Už dříve zastavil stíhání v hlavní větvi kauzy, Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ale po přezkumu obnovil stíhání premiéra a Mayerové. Definitivně naopak potvrdil zastavení stíhání Babišovy manželky Moniky, dcery Adriany Bobekové, švagra Martina Herodese a bývalého člena představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Josefa Nenadála.

Právě kvůli tomu, že v části kauzy pokračuje trestní řízení, odmítl úřad usnesení poskytnout. Přípravné řízení je ze zákona neveřejné. "Při vyřizování žádosti povinný subjekt dospěl k závěru, že požadovaná informace se vztahuje k trestní věci, ve které sice bylo usnesením ze dne 31. ledna 2020 zastaveno trestní stíhání obviněné osoby a toto rozhodnutí nabylo právní moci dnem 8. února 2020, avšak tato trestní věc úzce souvisí s trestní věcí vedenou u MSZ v Praze, ve které i nadále probíhá vyšetřování," uvedlo v odůvodnění MSZ.

Protože spolu obě věci souvisí, může podle státního zastupitelství poskytnutí informace ohrozit nebo zmařit účel probíhajícího trestního řízení. "Zpřístupnění usnesení o zastavení trestního stíhání by dále mohlo ohrozit práva třetích osob, tj. zejména svědků ve věci vystupujících či osob, jejichž trestní stíhání v původní trestní věci bylo pravomocně zastaveno," uvedlo státní zastupitelství.

Podstatou kauzy Čapí hnízdo je to, že Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do února 2017, pak jej vložil do svěřenských fondů. Premiér obvinění odmítá.

Babiš mladší žije ve Švýcarsku, jeho případ vyloučila policie k vlastnímu řízení loni v březnu, protože se nedařilo ho vyslechnout. Jeho stíhání bylo podle dřívějšího vyjádření mluvčího MSZ Aleše Cimbaly zastaveno ze stejného důvodu jako v hlavní části kauzy, tedy proto, že skutek není trestným činem. I toto rozhodnutí nyní přezkoumá Nejvyšší státní zástupce.

Cimbala v tiskové zprávě, kde informoval o zastavení stíhání Babiše ml., také uvedl, že Šaroch v usnesení reflektuje závěry obsažené v Zemanově rozhodnutí. V tom Zeman například uvedl, že ve vztahu k obviněným, jejichž stíhání bylo zastaveno, nebyly opatřeny žádné důkazy, které by prokazovaly alespoň jejich srozumění s tím, k čemu mělo vyčlenění Čapího hnízda z Agrofertu sloužit. Nepodařilo se tak u nich prokázat subjektivní stránku trestné činnosti, tedy zavinění.

Související

Andrej Babiš ml.

Kauza Čapí hnízdo má v pondělí pokračovat. Bude se řešit stav Babišova syna

Pražský městský soud bude příští týden pokračovat v projednávání kauzy Čapí hnízdo, v níž čelí obžalobě bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. V pondělí má v plánu výslechy znalců, po nich by měly přijít na řadu doplňující výslechy obžalovaných. Pokud bude dokazování ukončeno, budou moci strany začít přednášet závěrečné řeči. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí soudu Adam Wenig. 
Andrej Babiš ml. na Krymu

Babiš mladší u soudu v kauze Čapího hnízda: Akcie jsem nikdy neměl v ruce

Andrej Babiš mladší trvá na tom, že nepodepsal listinu o převodu akcií k Farmě Čapí hnízdo. U soudu dnes uvedl, že až později připojil své podpisy v sídle Agrofertu pod listinu, s jejímž obsahem se neseznámil. Akcie Čapího hnízda ani jiné společnosti v ruce nikdy neměl, odpověděl na dotaz soudce. Syn obžalovaného předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše tvrdí, že otec na něj převedl akcie Čapího hnízda bez jeho vědomí a udělal si z něj bílého koně.

Více souvisejících

Andrej Babiš ml. Čapí hnízdo Andrej Babiš Jana Mayerová (ANO) Jaroslav Šaroch (žalobce)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy