Tajná kompro nahrávka? Babiš neskutečně zuřil. Novinář prozradil pikantní informace

Slovensko žije kauzou kolem spisu Gorila. Investigativní novinář Marek Vagovič píšící pro server Aktuality.sk poukázal na to, že s věcí je spojený i český premiér Andrej Babiš. Jeho vliv údajně sahal až k někdejšímu slovenskému premiérovi Robertu Ficovi.

Marek Vagovič ze serveru Aktuality.sk napsal knihu s názvem Vlastní hlavou: Jak prodal Fico krajinu oligarchům. Jde o příběh ze zákulisí Směru očima investigativního novináře, který odhalil několik důležitých kauz. Když Vagovič poprvé poukázal na vazbu mezi Ficem a Babišem, šéf hnutí ANO se prý neuvěřitelně rozzuřil.

Kauza Gorila vypukla už v roce 2011, kdy se na veřejnost dostal dokument Slovenské informační služby, který popisuje podrobnosti údajných rozhovorů mezi spolumajitelem Penta Investments Jaroslavem Haščákem a předními politiky v letech 2005 a 2006 a upozorňuje na podezření z korupce. Spis popisuje detaily údajných Haščákových rozhovorů s politickou a ekonomickou špičkou o provizích a úplatcích.

Ve spisu jsou také tvrzení týkající se financování současných slovenských politických stran Smer-SD, SDKÚ, KDH, SMK a bývalého ministra financí Jirka Malchárka. Kauza na Slovensku vyvolala také řadu demonstrací.

Před několika dny se ve slovenských médiích objevila nahrávka, na které se Haščák ke kontaktům s politiky vyjadřuje. Penta už kvůli nahrávce podala trestní oznámení a proti obsahu, v němž se mluví i o likvidaci nepohodlných osob, se důrazně ohradila.

Pro Čechy je pikantní především fakt, že na nahrávce zaznělo i jméno současného českého premiéra Andreje Babiše. Podle slovenského novináře měl být Babiš jedním z utajovaných sponzorů Směru. Vagovič o šéfovi hnutí ANO na facebooku píše jako o miliardáři a bývalém StBákovi.

„Když jsem to poprvé zveřejnil, Babiš neskutečně zuřil. Konspiroval, že to dělám na objednávku, že jsem zkorumpovaný a podobné žvásty,“ pokračuje Vagovič na sociální síti Facebook. Tato pasáž z nahrávky podle novináře opět ukazuje, že Směr Roberta Fica je vlastně jen firmou, která se pokoušela předat moc nad Slovenskem oligarchům. „Vždy to byla akciová společnost s prvky organizované trestné činnosti,“ píše Vagovič.

Jeho slova na facebooku okomentoval i český investigativní novinář Jaroslav Kmenta, který se kauzám kolem Babiše dlouhodobě věnuje a který mimo jiné napsal knihu Boss Babiš. „Andrej Babiš tajně sponzoroval slovenský SMER Roberta Fica. Informace investigativního novináře Marek Vagovič potvrdily nahrávky z Gorily. Takhle si Babiš získával v 90. letech českou ČSSD penězi z Panamy,“ zdůraznil Kmenta.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Jaroslav Kmenta Slovensko Robert Fico Smer SD

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy