U Pirátů rozhodne o vládě celá členská základna

O vládní koaliční dohodě, kterou by měli v pondělí 8. listopadu podepsat lídři koalic Spolu a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN), budou hlasovat všichni členové Pirátů v rámci celostátního fóra. Koaliční smlouvu a program dostanou pravděpodobně po pondělním podpisu.

O tom, zda je ratifikují, by poté ideálně mohli rozhodovat o nejbližším víkendu, řekl dnes ČTK místopředseda Pirátů Vojtěch Pikal. Orgány dalších stran se chtějí dokumenty zabývat tento čtvrtek a pátek.

Na koaliční smlouvě a programu se domluvili po více než dvanáctihodinové schůzce lídři budoucí pětikoalice v úterý, v pondělí v 11:00 plánují jejich slavnostní podpis. Obsah hodlají zveřejnit až poté. "Jsou tam formulace, které říkají, že se to předkládá k ratifikaci. Vyjednavači podepíšou dojednaný text s tím, že ho považují za dostatečně dobrý, aby ho předložili svým stranám ke schválení," uvedl Pikal.

Podpisu tak nebrání, že se celostátní fórum rozhodne o ratifikaci až následně. "Koaliční smlouva mu bude předložena, předpokládám, 8. listopadu a celostátní fórum o ní pak bude hlasovat on-line po řádné rozpravě," řekl Pikal. Fórum hlasuje vždy přes víkend od pátku 10:00 do pondělí 22:00. V ideálním případě by tak mohlo začít rozhodovat v pátek 12. listopadu. "Ale může se stát, že bude vůle to projednávat déle, nebo v prvním kole uspějí dvě možnosti a bude se konat druhé," doplnil Pikal.

Mluvčí Pirátů Karolína Sadílková doplnila, že vedení bude navrhovat, aby se hlasovalo o druhém listopadovém víkendu. "Celostátní fórum, tedy členové, si ale mohou vzhledem k závažnosti rozhodnutí vyžádat více času na prostudování všech materiálů a podrobnou rozpravu," sdělila ČTK. Členové budou mít pravděpodobně možnost koaliční smlouvu schválit, odmítnout, nebo projednat v řádném jednání, které by pak podle Pikala trvalo zhruba dva týdny. Pokud bude návrh předložen jako zásadní, bude schválení vyžadovat třípětinovou většinu hlasů.

Ostatní subjekty plánují o dokumentech poprvé interně jednat koncem tohoto pracovního týdne. Na čtvrtečních 15:00 je zatím svoláno zasedání celostátního výboru hnutí STAN, ve čtvrtek odpoledne by se měla sejít i výkonná rada ODS. V pátek odpoledne je v plánu celostátní konference KDU-ČSL, s pátečním termínem počítá i výkonný výbor TOP 09.

Dvě dosavadní opoziční koalice se v úterý dohodly také na tom, jak si rozdělí pozice ve vládě. Zatímco končící kabinet ANO a ČSSD vznikl jako patnáctičlenný, nová vláda bude mít navíc tři ministry bez portfeje. Budou se věnovat legislativě, evropským záležitostem a vědě, výzkumu a inovacím. Kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS) k tomu řekl, že nevznikají nové úřady, pouze budou kvůli lepší koordinaci některých činností k určitým záležitostem pověření členové vlády.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Vojtěch Pikal (Piráti)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy