V Jihlavě jsou podle lídrů stran jednání o složení nového vedení radnice zatím v počátcích

V Jihlavě jsou podle lídrů stran oslovených ČTK jednání o složení nového vedení radnice zatím v počátcích. Radek Popelka, jenž vedl vítěznou kandidátku hnutí ANO, označil první uskutečněné rozhovory spíš za zdvořilostní. ODS a lidovci, kteří společně získali druhý nejvyšší počet mandátů, podle náměstka primátorky Petra Ryšky z ODS chtějí nejdřív mluvit s ostatními stranami o jejich programech a prioritách, na nichž by bylo možné najít shodu.

"My teď se všemi jednáme a pak uvidíme," řekl Ryška ČTK. Dnes zástupci této kandidátky mluvili i s hnutím ANO.

"Proběhlo pár zdvořilostních rozhovorů a základních návštěv, ale posun nevidím žádný," uvedl Popelka k výsledku prvního dne po sečtení volebních výsledků.

Hnutí ANO, které bylo na jihlavské radnici minulé čtyři roky v opozici, teď obsadí 14 z celkových 37 míst v městském zastupitelstvu. Společná kandidátka ODS a KDU-ČSL získala 11 míst. Do zastupitelstva se ještě dostaly tři subjekty, které mají shodně po čtyřech mandátech. Je to SPD, STAN a primátorkou Karolínou Koubovou vedená kandidátka Pirátů a Fóra Jihlava.

"Příští týden máme jednání, uvidíme. Kontaktovali jsme se," uvedl Petr Paul za SPD bez podrobností.

Zástupci STAN dnes měli schůzku s ANO, v pondělí se mají potkat s ODS a lidovci. "Zatím se nám nikdo víc neozval," uvedl lídr kandidátky Radek Hošek. Dodal, že osobně je proti jednání s SPD.

Někteří regionální politici předpokládají, že koaliční vyjednávání na radnici v Jihlavě může ovlivnit průběh druhého kola senátních voleb. V obvodu Jihlava se střetnou předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) a Jana Nagyová (ANO). Vystrčil získal v prvním kole volby 45,62 procenta hlasů, Nagyová dostala 30,56 procenta hlasů.

Padesátitisícovou Jihlavu poslední čtyři roky řídilo Fórum Jihlava s ODS, lidovci, Piráty a koalicí Žijeme Jihlavou, v níž je teď TOP 09 se Zelenými.

Související

Ústí nad Labem

Bez ustaveného zastupitelstva zůstává jen pět statutárních měst

Ustavující zasedání městských zastupitelstev bude mít po dnešku za sebou 22 z 27 statutárních měst v ČR. Je mezi nimi i Ústí nad Labem, kde dohodu o vzniku magistrátní koalice uzavřeli politici těsně před jednáním. Koaliční smlouvu dnes podepsali také v Jihlavě a Jablonci nad Nisou. Nejistota ohledně podoby magistrátní koalice trvá v Praze a Hradci Králové. Starostu má i Vsetín, kde byl do čela města po pěti letech opět zvolen Jiří Čunek (KDU-ČSL). V Moldavě na Teplicku se budou muset volby opakovat. Podle soudu tam volili i lidé, kteří neměli právo hlasovat.
Jihlava

Komunální volby v Jihlavě znovu vyhrálo hnutí ANO

Komunální volby v Jihlavě znovu vyhrálo hnutí ANO, získalo 14 mandátů v zastupitelstvu, které má 37 členů. Druhá skončila ODS a KDU-ČSL s 11 mandáty. Třetí SPD bude mít čtyři zastupitele. Vyplývá to z výsledků komunálních voleb na www.volby.cz. Voleb se zúčastnilo 44,19 procenta voličů.

Více souvisejících

Jihlava

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy