Většina vedení KSČM chce konec tolerance, lídři KSČM a ANO se sejdou ve středu

Podle většiny členů ústředního výboru KSČM neplní hnutí ANO toleranční smlouvu, kterou komunisté uzavřeli s ANO před třemi lety, a slíbili tak podporu menšinovému kabinetu. Vyjednavači ANO a KSČM se k dohodovacímu řízení sejdou ve středu v 17:00 ve Strakově akademii, řekl ČTK předseda komunistů Vojtěch Filip.

"Máme mandát na to, abychom jednali o nesplněných věcech. Pokud nebudou splněny, tak to dohodovací řízení skončí vypovězením. Ale nevím, co (lídři ANO) předloží, znají naše podmínky," uvedl.

Na devadesát členů širokého vedení KSČM hlasovalo o dalším postoji k toleranci vůči menšinové vládě od konce minulého týdne do dnešních 18:00. Drtivá většina se vyslovila pro větu "Souhlasím s ukončením dohody o toleranci vládě". Proti bylo podle místopředsedy Petra Šimůnka devět hlasů.

Vláda podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) dnes o možném konci spolupráce s komunisty nejednala.

Vyjednáváním pověřil minulý čtvrtek výkonný výbor Filipa, místopředsedu strany Stanislava Grospiče a šéfa sněmovního klubu KSČM Pavla Kováčika. Podle Filipa neplní některé z bodů toleranční dohody ANO už od července minulého roku, od letošního února pak podmínky ohledně řešení epidemie koronaviru dohodnuté v souvislosti s prodloužením nouzového stavu.

Za jednu z řady kapek pro konec tolerance označil minulý týden Kováčik rozhodnutí vlády vrátit do rozpočtu armády pět miliard korun, o které na nátlak KSČM spolu s dalšími pěti miliardami zkrátila vláda rozpočet armády při schvalování státního rozpočtu. Zmínil také kroky vlády v případě projektu dostavby jaderné elektrárny Dukovany.

Spokojeni jsou komunisté s růstem minimální mzdy a valorizací důchodů. Částečně vláda podle nich plní požadavky na zpřísnění ochrany přírodních zdrojů. Zcela podle Filipa kabinet neplní sliby v postupu proti růstu cen bydlení a podpoře výstavby obecních bytů. KSČM žádá také sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny a vznik banky v rukou státu.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

Aktualizováno před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy