Vláda jmenovala novým ředitelem NÚKIB Kintra

Novým ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) jmenovala dnes vláda dosavadního náměstka Lukáše Kintra. Do funkce nastoupí od začátku července, informovaly ČTK úřad vlády a NÚKIB. Ministři po zasedání kabinetu původně informovali, že rozhodnutí odložili na některé z příštích zasedání. Kintr bude v čele úřadu nástupcem Karla Řehky, který bude od července náčelníkem generálního štábu.

Kintr byl od září 2019 náměstkem ředitele NÚKIB pro řízení Národního centra kybernetické bezpečnosti, od 21. června byl pověřen řízením celého úřadu. "Vláda vzala na vědomí rezignaci Karla Řehky k 20. červnu v souvislosti s jeho jmenováním náčelníkem Generálního štábu Armády ČR a na jeho místo od 1. července jmenovala Lukáše Kintra," uvedla Strakova akademie v tiskové zprávě.

V prohlášení, které má ČTK k dispozici, poděkoval Kintr vládě za důvěru a Řehkovi za vše, co pro NÚKIB udělal. Hodlá navázat na jeho práci. "Vedení NÚKIB přebírám především s pokorou, ale také s úctou k práci, kterou doposud úřad odvedl," uvedl. Má v úmyslu pokračovat v naplňování koncepce rozvoje úřadu. "Vedení NÚKIB vnímám také jako velkou příležitost podílet se na posilování kybernetické bezpečnosti a jako výzvu sloužit ČR," dodal.

Podle zákona o kybernetické bezpečnosti ředitele NÚKIB jmenuje vláda po projednání ve sněmovním výboru příslušném ve věcech bezpečnosti. Bezpečnostní výbor minulý týden přijal hlasy všech 15 přítomných členů usnesení, v němž uvedl, že návrh na Kintrovo jmenování projednal, a poděkoval Řehkovi za práci v čele úřadu.

Nad způsobem Kintrova výběru se minulý týden pozastavovala opozice. Poslanec hnutí ANO Robert Králíček zmínil, že Řehku doporučila v předchozím volebním období výběrová komise, v níž byli i zástupci tehdejší opozice. Nyní se žádné výběrové řízení podle Králíčka nekonalo, takže Kintra pokládá za kandidáta pětikoalice.

Kintr vystudoval manažerskou informatiku a informační management na VUT v Brně. Do úřadu, který byl dříve součástí Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), nastoupil v roce 2015 jako auditor kybernetické bezpečnosti. Později působil jako vedoucí oddělení kontroly a od září jako náměstek pro řízení Národního centra kybernetické bezpečnosti.

Jako samostatný úřad vznikl NÚKIB v létě 2017. Má na starosti kybernetickou bezpečnost včetně ochrany utajovaných informací v informačních a komunikačních systémech. Zabývá se i neveřejnými službami družicového systému Galileo. Prvním ředitelem úřadu byl někdejší šéf NBÚ Dušan Navrátil.

Související

Lukáš Kintr

Vláda může jmenovat ředitelem NÚKIB dosavadního náměstka Lukáše Kintra

Vláda může jmenovat novým ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) dosavadního náměstka Lukáše Kintra. Jeho nominaci dnes projednal sněmovní bezpečnostní výbor, což je zákonná podmínka pro tento krok. Kintr nahradí v čele úřadu Karla Řehku, který bude od července náčelníkem generálního štábu.
Lukáš Kintr

Novým ředitelem NÚKIB se po Řehkovi zřejmě stane Kintr

Novým ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se zřejmě stane dosavadní náměstek Lukáš Kintr. Nominaci vlády projedná ve čtvrtek sněmovní bezpečnostní výbor, což je podle zákona o kybernetické bezpečnosti podmínkou pro jmenování. Na dotaz ČTK to potvrdil předseda výboru Pavel Žáček (ODS).

Více souvisejících

Lukáš Kintr Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy