Vláda zruší prokazování se covid pasem už ve čtvrtek

Nová pravidla, která zruší prokazování covidovými certifikáty, budou podle ministerstva zdravotnictví platit od půlnoci ze středy na čtvrtek. Ve středu je projedná vláda. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Podle výkladu ministerstva až od půlnoci 9. února ruší opatření i rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS). Někteří provozovatelé si stěžují na to, že ani dva dny před změnou nevědí, jak přesně budou jejich služby regulované.

Podle soudu je nezákonný požadavek vyžadovat prokazování se certifikátem v restauracích, ubytovacích zařízeních a na hromadných akcích. Vláda avizovala, že uvolnění opatření rozšíří i na další provozovny a služby. "Prokazovat certifikátem se nebude v podstatě nikde," dodal Jakob.

Změnu vláda oznámila po šestatřicetihodinovém jednání Sněmovny o pandemickém zákoně ve středu večer. Ve stejný den ohlásil své rozhodnutí NSS, podle premiéra Petra Fialy (ODS) ale vláda nerozhodla pod jeho tlakem, jen urychlila už naplánovaná a s odborníky prodiskutovaná opatření.

Například šéf epidemiologické skupiny poradního orgánu ministerstva zdravotnictví, Národního institutu pro zvládání pandemie, Rastislav Maďar ČTK po oznámení změn řekl, že jeho skupiny se na názor vláda před zrušením kontrol certifikátů neptala. Jako předčasné ho kritizují i další odborníci.

Dál bude platit povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách nebo početní omezení účastníků hromadných akcí. K pátku 18. února skončí plošné testování ve školách a firmách.

Související

Aplikace Tečka sloužila mj. k uložení certifikátu o očkování.

Tečka dostane nový život. Bude z ní EZ karta, úřad investuje 50 milionů korun

Ministerstvo zdravotnictví přejmenuje mobilní aplikaci Tečka na aplikaci EZ karta. Už letos by mohla začít fungovat jako elektronický očkovací průkaz nebo pro zasílání zpráv. Na dotaz ČTK to uvedl vrchní ředitel sekce informačních a komunikačních technologií ministerstva Milan Blaha. Úřad vypsal na provoz a další rozvoj aplikace veřejnou zakázku v hodnotě 50 milionů korun.
Covid pas, ilustrační foto

Do Francie nově bez covid pasu. Výjimečný stav končí

Ve Francii dnes posledním dnem platí zdravotnický výjimečný stav zavedený v souvislosti s epidemií nemoci covid-19. Od pondělí tak končí povinnost překládat covidový pas při vstupu do země ze zahraničí a do práce se budou smět vrátit zdravotníci, kteří nesplnili povinné očkování proti covidu-19, oznámily úřady. Nový zákon ale vládě umožňuje zavést některá omezení, pokud si to vyžádá epidemická situace.

Více souvisejících

covid pasy

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 3 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 11 hodinami

Íránský prezident Ebráhím Raísí zemřel při pádu vrtulníku. Uhořel i ministr zahraničí

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy