Vládu nelze kvůli koronavirové situaci předávat dlouho, míní Fiala

Podle pravděpodobného budoucího premiéra Petra Fialy (ODS) musí rychle vzniknout odpovědný kabinet. Vládu nelze kvůli situaci s covidem předávat dlouho, řekl dnes novinářům poté, co politici koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) dorazili kolem 11:00 na Národní třídu v Praze položili květiny k pomníku.

Fiala doufá, že z odpolední schůzky s prezidentem Milošem Zemanem vyvstane jasný harmonogram jmenování nové vlády. Tu tvoří ODS s Piráty a Starosty a nezávislými (STAN).

"Naše dvě koalice, pět politických stran je připraveno převzít prakticky okamžitě vládu v České republice. To je to, co řeknu panu prezidentovi, a samozřejmě mu představím seznam kandidátů na členy vlády. Doufám, že ze schůzky vyjde jasný harmonogram jmenování vlády," poznamenal Fiala. "Nemůžeme si dovolit dlouhé předávání vlády," dodal s tím, že kabinet Andreje Babiše (ANO) už zjevně rozhodovat nechce.

Podle Fialy se úplně nedaří spolupracovat s končící vládou. Odborníci nově se ustavujícího kabinetu sdružení v takzvaném Anticovid týmu i dnes od rána jednají a snaží se přijít se sérií protikoronavirových opatření. Ta by pak měli představit ve čtvrtek na schůzce s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO), řekl Fiala.

Podle lídra Spolu je nutné přijímat krátkodobá opatření, kterými si lze poradit s prudkým nárůstem počtu nakažených, ale i dlouhodobější. Je například nutné mít konkrétní plán pro nemocnice pro případy, že by v nich došly kapacity, míní. Vyzval také lidi k očkování proti covidu-19, apeloval na adresné oslovování nejrizikovějších skupin skrze praktické lékaře či zdravotní pojišťovny.

Zopakoval postoj budoucí vlády, jež se chce vyhnout plošným uzávěrám, takzvanému lockdownu. Za důležité považuje mít dostatečné kapacity na trasování kontaktů nakažených či zvýšit proočkovanost. Koalice Spolu podle něj navrhuje, aby se kromě očkování a prodělané nemoci uznávaly například ve službách či na akcích i PCR testy s platností 72 hodin.

V úterý přibylo v Česku nejvíc nákaz covidem-19 za den od začátku epidemie loni v březnu. Nově nakažených bylo 22.479, zhruba o polovinu víc než za předchozí úterý. V pondělí bylo hospitalizovaných přes 4500 lidí, nejvíc od poloviny letošního dubna. Rostou i počty úmrtí lidí s covidem-19. Za listopad jich už zemřelo 848, zatímco za celý říjen bylo úmrtí 333. Dosluhující vláda nyní zvažuje zpřísnění protiepidemických opatření, které by se dotklo hlavně neočkovaných, rozhodnout by měla ve čtvrtek.

Zástupci Spolu si po položení květin k Pomníku 17. listopadu zazpívali českou hymnu. Při jejich příchodu mimo jiné lidé volali "Ať žije nová vláda!" Krátce před nimi dorazili také zástupci vedení obou parlamentních komor, mimo jiné nová předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Fiala řekl, že 17. listopad je pro něj nejkrásnějším svátkem. Spousta lidí podle něj od roku 1989 měla možnost začít uskutečňovat svoje sny a žít ve svobodě. Považuje to i za svátek mladých lidí, neboť v letech 1939 i 1989 se právě studenti rozhodujícím způsobem postavili totalitám. Stejně jako předseda STAN Vít Rakušan vyjádřil radost, že se svátek poprvé slaví bez komunistů v Parlamentu.

Na Národní třídu přicházejí od rána politici, aby si tu připomněli výročí listopadových událostí, které vedly k pádu komunismu v tehdejším Československu. K prvním patřili politici ANO v čele s Andrejem Babišem (ANO), kteří dorazili ještě za tmy kvůli obavám z negativních reakcí na svou účast.

Související

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Vláda ČR 17. listopad 1989 Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy