Vojtěch byl otloukánek. Jeho rezignace souvisí s volbami, tvrdí politologové

Odstupující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) byl otloukánkem premiéra Andreje Babiše (ANO), míní někteří politologové, které oslovila ČTK. Rezignaci také spojují s blížícími se krajskými a senátními volbami, před kterými Babiš vzhledem k vývoji koronavirové epidemie v České republice ztrácí půdu pod nohama. Pozitivnímu obrazu vlády, jejího předsedy i ministra podle nich nepřispívaly neshody například na konci srpna kolem nošení roušek.

"Myslím, že ministr Vojtěch byl premiérovým otloukánkem, nyní se stal obětním beránkem. Jednal správně, když prosazoval přísnější hygienická opatření, premiér se však chtěl zalíbit lidu, čímž k současnému stavu hodně napomohl. Dle politických zákonitostí však hlava, která padá, je ministrova," uvedl Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Podle Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity v Brně je překvapivé, že Vojtěch ve funkci zůstal tak dlouho. V průběhu krize jeho postavení poznamenaly některé chyby, například nepodložené prohlášení před koronavirovou krizí, že zdravotnického materiálu je dost, míní. "Ještě podstatnější je, že se v průběhu koronavirové situace na jaře a v létě dostával občas do dost nedůstojných situací. Zvláště v létě kvůli marketingové strategii a komunikaci premiéra vypadal jako ministr, jehož názory na potřebu určitých omezujících opatření jsou málo důležité - ve srovnání s potřebou udržet oblibu ANO. Výsledek byl, že ministr zdravotnictví působil jako nepříliš důležité "páté kolo u vozu"," poznamenal Kopeček.

Rezignace podle něj odráží fakt, že hrozí, že se pandemie vytkne kontrole. Vojtěch za to nechce nést politickou spoluodpovědnost, napsal Kopeček.

Také podle Ladislava Mrklase z CEVRO Institutu v Praze byl Vojtěch tím, na jehož hlavu se hodilo, když se něco nedařilo. "Obecně vzato, byl Vojtěch typickým produktem Babišovy premiérské politiky - na první pohled sympatická tvář, nepolitik a nemanažer, naprosto závislý na premiérovi, a snažící se navodit dojem, že vlastně jde o manažera. Zároveň ovšem také typický otloukánek, na jehož hlavu se hodí, co se právě nedaří, aniž je očekávána nějaká zásadnější obrana. Jakýkoli pokus o emancipaci je pak v zárodku zašlapán do země (viz snaha o znovuzavedení roušek na konci srpna)," poznamenal.

Mrklas nepovažuje Vojtěchovo odstoupení za příliš překvapivé. "Již pár dní bylo jasné, že Andrej Babiš ztrácí půdu pod nohama, a volby se blíží. Babiš proto musí něco udělat, musí převzít iniciativu," uvedl.

Podle Petra Justa z Metropolitní univerzity v Praze mohla být důvodem ministrova únava a vyčerpání, nevylučuje ale také tlak ze strany premiéra. "Těch problematických bodů, kvůli nimž docházelo i mezi vládními představiteli či odbornými komisemi ministerstva ke sporům, bylo více. Neshody kolem nošení či nenošení roušek byly jen jedním z problémů a k pozitivnímu obrazu vlády, premiéra a ministra to rozhodně nepřispívalo," konstatoval.

Částečné znovuzavedení nošení ochrany dýchacích cest provázel zmatek. Vojtěch zprvu 17. srpna oznámil, že bude povinné ve vnitřních prostorách, jako jsou obchodní centra a pošty, ve veřejné dopravě či ve školách mimo třídy. O dva dny později ministerstvo zveřejnilo, že roušky se vrátí rovněž například do kadeřnictví a hospod. Měli je nosit i lidé ve zdravotnických zařízeních, v kinech či divadlech. Po kritice premiéra Andreje Babiše (ANO) a následném jednání Vojtěch oznámil, že roušky ve školách, obchodech, restauracích či kadeřnictvích povinné nebudou.

Od 10. září jsou roušky povinné ve vnitřních prostorách budov v celé České republice, zhruba o týden později byly nařízeny i ve třídách při výuce s výjimkou prvního stupně základních škol. Ode dneška jsou roušky povinné v Praze i v celém Středočeském kraji na hromadných venkovních akcích, kde bude ve stejný čas více než 100 lidí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch rezignoval. Chyb udělal hodně. Problém je, že na rozdíl od premiéra to řešit chtěl. Takže to lepší odchází a horší zůstává. Politická oběť, nic víc.

— Erik Tabery (@etabery) September 21, 2020

Vojtěch se rozhodl z funkce odstoupit po necelých třech letech. Novinářům dnes řekl, že Babišovi už předal rezignaci. Poslancem zůstává. Demisí chce vytvořit prostor pro řešení epidemie nového typu koronaviru, která v posledních dnech nabývá na závažnosti. Počty případů v září strmě rostly a ve čtvrtek překonaly tři tisíce za den. Ministr již před několika dny připustil, že měl trvat na tom, aby se roušky začaly nosit uvnitř znovu povinně už od začátku září.

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Vojtěch: Kvůli covidu sena ministerstvu mnohé nestihlo, úspěchem je elektronizace

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo dokončit některé legislativní změny, které odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) plánoval. Za úspěch považuje například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo zákon o elektronizaci zdravotnictví, které vstupují v platnost od ledna. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. V pátek předá resort zdravotnictví představiteli nové vlády koalic Spolu a PirSTAN Vlastimilu Válkovi z TOP 09.
Adam Vojtěch (ANO)

Vláda dala zelenou očkování proti covidu u zubařů a lékárníků

Vláda v demisi dnes schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, vláda bude považovat projednání ve zrychleném režimu. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Více souvisejících

Adam Vojtěch (ANO) Andrej Babiš Volby krajské Ladislav Mrklas Vláda ČR ministerstvo zdravotnictví politolog

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy