Škárka kvůli svým výrokům o nedonošených dětech opustí Vězeňskou službu

Bývalý poslanec za Věci veřejné Jaroslav Škárka ukončí svůj pracovní poměr ve Vězeňské službě. ČTK to dnes sdělil Petr Vlk, ředitel plzeňské věznice, kde Škárka pracuje jako vychovatel odsouzených. Někdejší politik napsal na sociální síti, že předčasně narozené děti jsou "nevyvinuté zrůdy". Bezpečnostní sbor se dnes od výroků distancoval. Ohradily se proti nim i neziskové organizace, které se věnují problematice předčasných porodů.

"S panem Škárkou jsme se dnes dohodli, že v naší věznici ukončí pracovní poměr," řekl Vlk. Škárkovy výroky o dětech odsoudil a uvedl, že se jménem věznice omluvil neziskové organizaci Nedoklubko, na jejíž činnost Škárka ve svém příspěvku reagoval. Vlk ale zároveň upozornil na to, že muž za dobu své čtyřleté kariéry ve vězeňství pracoval dobře. "Hodnotil jsem ho kladně. Měl na starosti relativně velký oddíl a odváděl v něm kvalitní práci," podotkl.

Škárka napsal na svém facebookovém profilu, že předčasně narozené děti "budou mít IQ kolem padesátky a budou pro společnost pouze přítěží". "Pouze nějaká neziskovka se na nich napakuje. Stejné je to i s mentály," poznamenal. Stát se podle něj "musí probrat a zbavit se zbytečných lidí". "Lidé, kteří nejsou přínosem společnosti, ať už z důvodu mentální či společenské diskvalifikace (dementi, bezďáci, imigranti atd.), nesmí být společností protežováni. Zbavme se zbytečných," vyzval.

Vážený pane Škárko, dovoluji si Vám chlapsky předem sdělit, že vám při setkání plivnu do obličeje. Nevyhnutelně. Dále, jste li bijec, souběžně vás vyzývám na souboj. Pěsti, kordy, jak si v případě zájmu řeknete. Jste zkurvysyn, jste ubohá špína, jste zbytečný člověk. Bez úcty, PN pic.twitter.com/SfYGR89BDo

— Pavel Novotný (@PavelNovotnak) November 3, 2020

"Udělal jsem špatné vyjádření a musím za to nést odpovědnost," řekl Škárka ČTK k výsledku dnešní schůzky s Vlkem. Dodal, že ve vězeňství pracoval téměř pět let a že zatím nepřemýšlel o tom, čím se bude zabývat dál.

V zaslaném prohlášení dále uvedl, že jeho text neměl být urážlivý a že chtěl expresivnější formou pouze vyburcovat společnost z apatie. "Uznávám, že jsem některé formulace měl volit lépe, a za to se tedy omlouvám," napsal. "I já jsem se narodil jako nedonošené dítě v sedmém měsíci, a tak jsem rozhodně můj předchozí text nemínil nijak negativně a útočně," sdělil. Jeho záměrem bylo poukázat na to, že plod, který se podaří zachránit ve třetím měsíci, zákonitě nemá potřebně vyvinuté všechny orgány, což může být do budoucna zdrojem zdravotních a mentálních komplikací, napsal.

Vězeňská služba dnes zdůraznila, že komentáře jejího civilního zaměstnance Škárky nevyjadřují její stanoviska. Připomněla, že bezpečnostní sbor naopak významně pomáhá v charitě a že věznice v jednotlivých regionech spolupracují nejen s neziskovými organizacemi, ale také s dětskými domovy, školkami či s dětskými odděleními v nemocnicích.

"Nemohu uvěřit, že by někdo byl schopen takto hovořit o nedonošených dětech, které na samém začátku života o něj musí bojovat. Jako otec tří dětí naprosto rozumím tomu, jak takové výroky zasáhly rodiče, kteří mají o své děti obrovský strach. V reakci na tyto výroky se obrátíme na spolek Nedoklubko, které v rámci našich charitativních aktivit podpoříme," přislíbil šéf sboru Petr Dohnal.

Nedoklubko je nezisková organizace, která podporuje neonatologická centra a snaží se zvyšovat povědomí veřejnosti o problematice předčasného porodu. "Výroky exposlance Jaroslava Škárky jsou pro nás naprosto neakceptovatelné, neboť svým obsahem zcela vybočují z hranic demokratické diskuze. V této věci hodláme po konzultaci s našimi právními zástupci podniknout další právní kroky," uvedla na svém webu. Zároveň poděkovala za vlnu solidarity, kterou Škárkův příspěvek spustil.

Škárku zkritizovaly i zakladatelky Nadačního fondu pro předčasně narozené děti Hana Píšová a Markéta Stránská. Mimo jiné jim vadí slova o parazitování neziskových organizací.

"V mnoha případech suplujeme roli státu, přispíváme na speciální rehabilitace, zdravotnické pomůcky, pečovatelské a asistenční služby, které stát rodinám neposkytuje nebo pojišťovny nehradí. Poskytujeme rodinám psychoterapeutické služby. Nejsme dotováni státem, jak se v článku uvádí. Nemáme žádné úlevy. (...) Finance získáváme vlastní iniciativou, charitativními akcemi nebo díky podpoře soukromých subjektů," napsaly ženy. Dodaly, že za sedm let působení přerozdělily mezi potřebné 12,5 milionu korun.

Advokátka Klára Kalibová z obecně prospěšné společnosti In Iustitia je přesvědčená, že Škárka se svými výroky dopustil trestného činu. "Útok Jaroslava Škárky je předsudečným trestným činem ve smyslu § 356 trestního zákoníku - podněcování k nenávisti vůči skupině osob," sdělila ČTK. "Lidé s postižením a organizace, které jim pomáhají, se terčem útoků stávají často. Až 30 procent organizací pracujících s lidmi s postižením má mezi svými klienty někoho, kdo byl napaden z důvodu svého zdravotního stavu. Osmnáct procent organizací pomáhajících lidem s postižením se samo stalo terčem předsudečného útoku," doplnila.

Související

Jaroslav Škárka

Exposlanec Škárka dostal za nenávistné výroky podmínku

Roční podmíněný trest se zkušební lhůtou na dva roky vyměřila dnes soudkyně Okresního soudu Plzeň - sever za loňské nenávistné výroky o nedonošených dětech, mentálně postižených či neziskových organizacích bývalému předsedovi strany Věci veřejné a někdejšímu poslanci Jaroslavu Škárkovi.

Více souvisejících

Jaroslav Škárka vězeňská služba Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny život Petr Dohnal (šéf Vězeňské služby) neziskovky děti

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 2 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

Požár ve Frýdku-Místku: Hasiči zachránili 17 lidí z hořícího domu

V noci ze soboty na neděli zaměstnal hasiče požár bytu ve Frýdku-Místku. Na místě zasahovalo celkem šest hasičských jednotek. Dům se podařilo evakuovat, škoda jde do jednotek milionů korun. Příčinu požáru má stanovit probíhající vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy