Zaměstnanci ambasády ČR navštíví řecké tábory s uprchlíky. Spor o přijetí sirotků trvá

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) přislíbil, že zástupci české ambasády v Aténách navštíví řecké uprchlické tábory. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl předseda KDU-ČSL Marek Výborný, který s Petříčkem záležitost probíral telefonicky. Pokud by děti z tamních táborů úspěšně absolvovaly bezpečnostní prověrku, Česko by podle lidovců mělo vyjádřit solidaritu.

Diskusi o nezletilých uprchlících vyvolala v Česku minulý týden informace o řecké výzvě ze začátku září, podle které by měly evropské země přijmout děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Řekové požádali Česko o přijetí 40 nezletilých z celkem zhruba 2500.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) minulý týden na twitteru uvedl, že dopis není ničím novým, pouze snahou Řecka vyvolat debatu o přemístění migrantů. V přesunutí sedmnáctiletých lidí bez nároku na azyl však nevidí smysl, dodal.

Řecko dopisem všechny min. vnitra EU informovalo o situaci a pokusilo se vyvolat debatu o relokacích, nic nového. Nevidím smysl v tom přesouvat po EU 17leté bez nároku na azyl, když Atény na ochranu hranic a azylové řízení dostávají od EU miliardy €, jen ČR poskytla 270 expertů.

— Jan Hamáček (@jhamacek) November 7, 2019

Výborný dnes řekl, že kvůli dopisu Hamáčka opakovaně vyzýval k jednání. "Nejde nám o to, abychom nějak ohrozili bezpečnost ČR. Jedná se o nedoprovázené děti, nezletilé, je jen na ČR, které děti bude ochotna přijmout," uvedl. Petříček podle něj přislíbil kontaktovat ambasádu.

"Která ty tábory navštíví. Pokud by tyto děti prošly nějakou bezpečnostní prověrkou, naše strana by si je mohla vybrat. Víme, že rodiny v Česku se nabízejí a čekají na možnost se o tyto děti solidárně postarat," řekl.

Předsednictvo KDU-ČSL se v úterý usneslo, že podporuje dlouhodobou iniciativu europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL), která loni navrhla přijmout z řeckých táborů 50 syrských sirotků. "Litujeme, že premiér (Andrej Babiš, ANO) nedostál svému závazku a nepostavil sirotčinec přímo v Sýrii," uvedla první místopředsedkyně strany Šárka Jelínková.

Šojdrová v pondělí a úterý ČTK sdělila, že se jí Hamáčka nedaří kontaktovat. O schůzku s ministrem proto požádala oficiálně a čeká na odpověď. Jelínková dnes uvedla, že vnitro by mělo na řeckou žádost reagovat pozitivně.

Babiš minulý týden řekl, že o řeckém dopisu nic neví. Připomněl svou iniciativu na stavbu centra pro syrské sirotky. Ta podle něj ztroskotala na tom, že syrská strana odmítla, aby stavbu obstarala česká firma. "Nabídli nám syrskou firmu, ta je několikrát dražší," vysvětlil Babiš, který před přijímáním dětí do Česka upřednostňuje pomoc migrantům v místech, odkud pocházejí.

Související

Více souvisejících

uprchlíci Marek Výborný (KDU-ČSL) Jan Hamáček Michaela Šojdrová Česká republika KDU - ČSL Řecko Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy