Žantovský se diví opatřením kvůli koronaviru: Začíná to tu být jako v Číně

Nejnovější opatření kvůli šíření koronavirové nákazy v Česku jsou pochopitelně předmětem debat a názory se různí. Bývalý mluvčí prezidenta Michael Žantovský rozhodnutí vlády nechápe. Začíná to tu prý vypadat jako v Číně, odkud se nemoc Covid-19 do světa rozšířila.

Koronavirem je k dnešnímu dni v Česku nakaženo 19 lidí, vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) se snaží předcházet dalšímu šíření nemoci zaváděním nejrůznějších opatření. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo, aby všichni lidé z Česka, kteří se budou ode dneška vracet z Itálie, zůstali na dva týdny v izolaci. 

Pro rozhodnutí zodpovědných politiků nemá pochopení Michael Žantovský, který něco o rozhodování vrcholných představitelů státu. V minulosti byl totiž mluvčím a poradcem prezidenta Václava Havla. Na sociální síti dal už včera jasně najevo, co si myslí.

„Nikdo, ani já jako příslušník nejrizikovější věkové skupiny, si nepřeje, aby se u nás koronavirus šířil, ale dnes u nás zavedená opatření jsou zdaleka nejtvrdší a nejrozsáhlejší ze všech zemí EU, aniž jsou ze všech nejkonzistentnější,“ napsal na facebooku.

Podle Žantovského se omezují práva a volný pohyb českých občanů, aniž by se stát jakýmkoliv způsobem snažil regulovat pohyb ostatních. „Po zrušení přímých letů z Číny přibyla čínským turistům jen drobná komplikace v podobě nutnosti přesedat v Dubaji či jinde. To není spekulace - letěl jsem s nimi v letadle,“ připomněl.

„Italové se dále vesele procházejí po Václavském náměstí, zatímco po dnešní půlnoci musí český občan přilétající např. z Neapole na čtrnáct dní do karantény. V Novém Městě na Moravě nemohou diváci sledovat biatlonové závody na čerstvém vzduchu ani ve dvacetimetrových rozestupech, zatímco v uzavřených halách jásají hokejoví fanoušci namačkáni jeden na druhém,“ konstatuje někdejší diplomat.

Žantovský vzpomněl na zákon o ochraně veřejného zdraví, který umožňuje „zavedení mimořádných opatření při epidemii nebo nebezpečí jejího vzniku v nezbytně nutném rozsahu“. „Otázka je, zda je rozsah těchto opatření nezbytně nutný. Začíná to tu vypadat jako v Číně, a to nejen vinou koronaviru,“ dodal. 

Související

Více souvisejících

Michael Žantovský Vláda ČR cestování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 48 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy