Omdusman nezasáhne do případu možného premiérova střetu zájmů. Dal na Zemana

Nejvyšší státní žalobce Pavel Zeman se rozhodl nepodat žalobu k ochraně veřejného zájmu proti rozhodnutí Středočeského kraje, které se týkalo možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Jediný, kdo by tedy mohl v této kauze zasáhnout je omdusman Stanislav Křeček, který ale tak učinit nechce, a který tento postup navzdory kontroverzím hodlá akceptovat.

"Jestliže nejvyšší státní zástupce neshledal důvod veřejného zájmu, tak důvod veřejného zájmu nemůžeme podle mého názoru shledat ani my. Pokud jde o právní posouzení věci, tak nejvyšší státní zástupce je v tomto nejvyšší autorita a těžko bychom my mohli ten veřejný zájem nějakým způsobem koncipovat,“ nastínil serveru irozhlas.cz veřejný ochránce práv příčiny svého rozhodnutí se věcmi okolo českého premiéra nezabývat.

Přitom stejně jako šéfžalobce Zeman může Křečkův úřad podat podnět k ochraně veřejného zájmu. Omdusman se však domnívá, že je stanovisko nejvyššího státního zástupce v tomto směru definitivní.

"Už proto, že je to velmi kontroverzní a jestli se on k tomu odhodlal, tak tomu má asi nějaký důvod, tak bych to spíš respektoval, než zpochybňoval. Jestliže on nevidí důvod veřejného zájmu, tak tím spíš ho nemůžeme vidět ani my, kteří nejsme právní autoritou, jako je nejvyšší státní zástupce,“ podotkl.

Podnět k premiérově potenciálnímu střetu zájmů z důvodu vlastnictví médií obdržel Zeman na základě podnětu organizace Transparency International a senátora Lukáše Wagenknechta (Piráti). Ti jej loni na podzim požádali o intervenci, když krajský úřad Středočeského kraje v odvolacím řízení zaujal odmítavé stanovisko k tomu, že Babiš byl ve střetu zájmů. 

Už tou dobou se spekulovalo, zda by do případu nemohla vstoupit někdejší ochránkyně veřejných práv Anna Šabatová. Poté, co se ale kauzou začal zabývat nejvyšší státní žalobce, nechtěla v této věci hrát žádnou další roli. 

Jedinou alternativou, jak do sporu zasáhnout, byl právní podnět k ochraně veřejného zájmu. To ale Zeman odmítl s tím, že neshledal k takovému postupu žádný legitimní důvod navzdory faktu, že rozhodnutí hejtmanství označil za nesprávné. I tak ale potvrdil, že má premiér na své firmy z holdingu Agrofert i nadále rozhodující vliv. 

"Po prostudování všech relevantních podkladů lze dospět k závěru, že obviněný z pozice zakladatele a obmyšleného svěřenského fondu a na podkladě pravidel fungování svěřenského fondu v jeho Statutu disponuje prostředky, díky nimž fakticky a nepřímo (prostřednictvím svěřenského správce a Rady protektorů) vykonává v obchodních korporacích provozující média rozhodující vliv,“ stálo ve zdůvodnění Nejvyššího státního zastupitelství. 

Zeman dále poznamenal, že se prokuratura nesmí nechávat ovlivňovat veřejným očekáváním či snad dokonce poptávkou, jelikož by v takovém případě ztratila na své objektivitě a nestrannosti.

O možném premiérově střetu zájmů z důvodu vlastnictví mediálních firem Londa a Mafra rozhodoval loni koncem ledna soud v Černošicích, kdy rozhodl v jeho neprospěch a vyměřil mu pokutu ve výši 200 tisíc korun pro spáchání nedbalostního přestupku.

Babiš se tehdy rozhodl proti rozsudku odvolat a případ si tehdy převzaly střední Čechy, kraj vede jeho stranička Jaroslava Pokorná Jermanová. Tam jeho žádosti vyhověli a rozhodnutí prvoinstančního soudu koncem března zrušili a vrátili mu ho k opětovnému projednání.

Ten pak potvrdil svůj někdejší verdikt. Český premiér znovu využil opravných prostředků a odvolal se. Oba dokumenty jsou veřejně dostupné na webu hejtmanství. Podle krajského úřadu nebyl spáchán žádný přestupek. Babiš odjakživa vylučoval, že by měl pod palcem média s tím, že se holding Agrofert nachází ve svěřenském fondu.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Agrofert Andrej Babiš Pavel Zeman Nejvyšší státní zastupitelství Středočeský kraj Stanislav Křeček

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 24 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy