ROZHOVOR | Zeman nestojí za národem, zarazilo mě, že ignoroval volby, míní Jurečka

ROZHOVOR – Postavil se za podnikatele a živnostníky, o nichž se hanebně vyjádřil prezident Miloš Zeman, jimž vzkázal, ať neschopní zkrachují. Předseda lidovců Marian Jurečka nepovažuje rétoriku hlavy státu za férovou. „Je nutné si uvědomit, že bankrotovat letos, kdy podnikatele neustále ovlivňují restrikce ohledně covidu-19, je něco úplně jiného, než neobhájit své podnikání při běžných ekonomických výkyvech. Prezident nestojí za národem,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Napíná všechny síly, aby pomohl živnostníkům, kterým narůstající koronavirová pandemie znovu zavřela provozovny anebo jejich podnikání výrazně omezila. Lídr lidovců Marian Jurečka bude na vládu vyvíjet tlak, aby OSVČ dostaly kompenzační bonus ve výši pětadvaceti tisíc korun, stejně jako na jaře. „Budeme se snažit aktivizovat z naší pozice komunikaci s vládou, abychom kromě pětadvacítky, nastartovali i ošetřovné na osmdesát procent, případně i další podpory pro všechny sektory, aby měly nějakou perspektivu či jistotu. Rovněž usilujeme o další odložení EET,“ tvrdí kandidát na hejtmana Olomouckého kraje.

Jurečka se v rozhovoru pro EuroZprávy.cz ještě jednou pozastavil u prezidenta Miloše Zemana, který se stal prvním polistopadovým nejvyšším ústavním činitelem, jenž nešel volit. Hlava státu ignorovala druhé kolo senátních voleb, neboť si na Praze 5, kde měl volit, nikoho z dvojice Michael Žantovský (nominovaly jej ODS, TOP 09 a hnutí STAN) a Václav Láska (Senátor 21) nevybral. „Je to zajímavé zjištění, protože pan prezident celou politickou kariéru vyzýval národ, aby chodil volit, protože pravidelně tvrdil, že k urnám se má chodit vždy. Musím říci, že mě svým rozhodnutím překvapil,“ míní místopředseda Hospodářského výboru v Poslanecké sněmovně.

Bývalý ministr zemědělství v Sobotkově vládě přiznal, že jej netěší výsledek stranických kandidátů ve druhém kole senátních voleb, v nichž lidovci neobhájili šest mandátů, ale získali jen tři senátory. „Zvláště těsné prohry našich kandidátů ve Vyškově i Strakonicích mě hodně mrzí.“ Jurečka ale přiznal, že mu náladu vylepšil celkový úspěch opozice jak v senátních, tak i v krajských volbách. „Už nyní můžeme hovořit o nějakém vzkazu od veřejnosti, která uvažuje o změně politického složení sil. Určitě by bylo chybou, kdybychom se před sněmovními volbami nyní jako opozice uspokojila a myslela si, že automaticky výsledek potvrdíme i příští podzim, ovšem určitý základ tu vidím.“

Zákonodárce si všiml, že občany nejvíce trápí, že neví, co je nyní čeká. „Lidi, kteří mně osobně volají, totiž kromě strachu o životy svých blízkých, nejvíce trápí a sužuje, že nevědí, co bude za týden, za čtrnáct dní či měsíc. Je nutné, aby všichni měli alespoň nějaký výhled do nejbližších dnů,“ je přesvědčený předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

STRANICKÉHO ŠÉFA MRZÍ DVĚ TĚSNÉ SENÁTNÍ PROHRY

Pane předsedo Jurečko, lidovci neobhájili ve druhém kole senátních voleb šest mandátů. Předpokládám, že u vás tak panuje mírné rozladění, byť například Jaroslav Klaška prohrál ve Vyškově s Karlem Zitterbartem z hnutí STAN o pouhých 27 hlasů a těsně neuspěl ve Strakonicích i Luboš Peterka, jenž podlehl Tomáši Fialovi z ODS o 45 hlasů...

Máte pravdu, úplně s výsledky druhého kola senátních voleb z pohledu KDU-ČSL spokojen nejsem, což je logické, protože jsme neobhájili šest mandátů, ale máme jen tři senátory. Vámi zmíněné těsné prohry našich kandidátů mě velice mrzí, což jsou téměř rekordní zápisy. (Absolutní rekord v těsné výhře ve druhém kole drží paradoxně lidovci, a to zásluhou Petra Pitharta, který v Chrudimi v roce 2006 vyhrál nad kandidátkou ODS Janou Fischerovou o neuvěřitelných 24 hlasů – pozn. red.). Když ale budu hodnotit z celkového pohledu senátní i krajské volby z minulého týdne, pak mě jejich výsledky těší, protože přinesly velké vítězství současných opozičních stran. A tak tady určitě vidím pozitivní signál směrem k budoucnosti. Určitě by bylo chybou, kdybychom se před sněmovními volbami nyní jako opozice uspokojila a myslela si, že automaticky výsledek potvrdíme i příští podzim. Myslím, že všichni to vnímají tak, že nás čeká velké množství práce, ale už nyní můžeme hovořit o nějakém vzkazu od veřejnosti, která uvažuje o změně politického složení sil.

Soudržnost opozičních stran jste předvedl společně se šéfkou TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou, když jste v podvečer přišli do improvizovaného volebního štábu ODS, kde jste všichni deklarovali, že vyvinete tlak na vládu, aby pomohla drobným živnostníkům a podnikatelům. A to v době, kdy se kvůli skokovému nárůstu onemocněním covidem-19 omezuje či dokonce zavírá činnost firem anebo provozoven. Co ale na tiskové konferenci nezaznělo je, zda budete usilovat o další prodloužení odkladu Elektronické evidence tržeb (EET), která má pro všechny živnostníky začít hromadně platit od 1. ledna 2021?

Když budu nyní hovořit za KDU-ČSL, tak naše strana opakovaně navrhovala, aby se blížící se povinnost o zavedení EET znovu prodloužila a její pardon odkladu trval až do roku 2022. Jsme připraveni opětovně zmíněný návrh překládat jak ve Sněmovně, tak Senátu, protože si myslíme, že současná situace se dotýká všech ekonomických oblastí. Proto je na místě, abychom EET posunuli do pozdějšího termínu. Nemusím asi říkat, že živnostníci nyní potřebují peníze vynaložit na přežití a nikoli na pořízení EET. Samozřejmě je nutné, aby OSVČ dostaly další kompenzační bonusy jakou byla jarní pětadvacítka.

Jak je reálné, aby nejzranitelnější skupina, kterou představují drobní živnostníci, dostala zmíněnou podporu formou pětadvaceti tisíc korun od státu?

Budeme se snažit aktivizovat z naší pozice komunikaci s vládou, abychom kromě pětadvacítky, nastartovali i ošetřovné na osmdesát procent, případně i další podpory pro všechny sektory, aby měly nějakou perspektivu či jistotu. A nyní je jedno, zda už jsou restrikcemi postiženy anebo je zákaz či výrazné omezení v souvislosti s dalšími opatřeními teprve čeká. Lidi, kteří mně osobně volají, totiž kromě strachu o životy svých blízkých, nejvíce trápí a sužuje, že nevědí, co bude za týden, za čtrnáct dní či měsíc. Je nutné, aby všichni měli alespoň nějaký výhled do nejbližších dnů.

COVIDOVÝ KRACH NESVĚDČÍ O PODNIKATELOVĚ NEZDARU

Premiér Andrej Babiš v pátek vyzval lidi, aby víkend strávili doma. Co na jeho výzvu zpětně říkáte, když se konalo druhé kolo senátních voleb? Vláda společně s prezidentem Milošem Zemanem Senát neuznává, domníváte se, že mohlo jít o cílený, promyšlený záměr?

Věřím, že pan premiér svůj apel nemyslel směrem k volební účasti ve druhém kole senátních voleb. Podle mého názoru to tak nemínil. Určitě bych ale s ministerským předsedou souhlasil v tom, abychom v následujících čtrnácti dnech bedlivě vážili, s kým se budeme stýkat a jaké další kontakty musíme realizovat. Jako předseda opoziční strany bych chtěl lidi vyzvat, aby byli skutečně uvážliví, ohleduplní a respektovali vládní nařízení. Máme také nějaký zdravý rozum, tím bychom se měli řídit a ne jen čekat na další restrikční opatření.

Současná hlava státu se zapsala do historie země tím, že nešla volit. Ještě nikdy se totiž doposud nestalo, aby prezident nepřišel k urnám. Zarazilo vás jeho rozhodnutí? Miloš Zeman své rozhodnutí odůvodnil tím, že na Praze 5, kde měl volit, si ve druhém kole nikoho z dvojice Michael Žantovský (nominovaly jej ODS, TOP 09 a hnutí STAN) a Václav Láska (Senátor 21) nikoho nevybral.

Je to zajímavé zjištění, protože pan prezident celou politickou kariéru vyzýval národ, aby chodil volit, protože pravidelně tvrdil, že k urnám se má chodit vždy. (Zeman několikrát řekl, že chce zavést povinnou volební účast, před letošními krajskými volbami i začátkem senátních dokonce lidem vzkázal, aby zvedli zadky a šli volit - pozn. red.). Musím říci, že mě svým rozhodnutím opravdu překvapil. Ale mnohem více mě zarazilo jeho vyjádření v rozhovoru pro MF Dnes. Z mého pohledu velmi neférově hovořil o velkém počtu lidí, kteří mají živnosti anebo firmy, kdy uvedl, ať neschopní zkrachují. Je nutné si uvědomit, že bankrotovat letos, kdy podnikatele neustále ovlivňují restrikce ohledně covidu-19, je něco úplně jiného, než neobhájit své podnikání při běžných ekonomických výkyvech, které ekonomický cyklus s sebou přináší. Osobně jsem přesvědčený, že prezident by měl být státník, který především stojí za národem a měl by vystupovat tak, aby kromě životů lidí chránil i jejich živobytí. Měl by mít pro podnikatele v tak těžké i složité době pochopení a spíše je podpořit. A to jsem v jeho rétorice, kterou předvedl, naprosto postrádal.

Související

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory) Rozhovor

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.
Ondřej Zajíc Rozhovor

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

Více souvisejících

rozhovor Marian Jurečka (KDU-ČSL) krajské a senátní volby 2020 KDU - ČSL Miloš Zeman politika opozice Markéta Pekarová Adamová Petr Fiala (ODS) elektronická evidence tržeb EET podnikatelé

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy