Zeman neví o příjezdu agenta s ricinem. Rusové podle něj reagují přemrštěně

Pokud by do Česka přijel ruský agent s ricinem, musely by to české tajné služby podle prezidenta Miloše Zemana potvrdit. To se ale nestalo, žádnou zprávu od nich nedostal, řekl dnes prezident v Českém rozhlasu Radiožurnálu.

Prezident zároveň zkritizoval dvě tajné služby, Bezpečnostní informační službu (BIS) a Úřad pro zahraniční styky a informace, považuje je za naprosto zbytečné. Ruskou pohrůžku trestním stíháním lidí, kteří stáli za odstraněním sochy sovětského maršála Ivana Koněva Zeman považuje za přemrštěnou reakci. Je to ale podle něj reakce na hloupost dotyčných politiků.

Podle týdeníku Respekt přijel do Česka pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem ricin, policie to údajně vyhodnotila jako riziko pro pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) a starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS). Dostali proto policejní ochranu.

Zeman v souvislosti s česko-ruskými spory o výklad dějin, a to nejen druhé světové války, ale i okupace z roku 1968, řekl, že by si přál, aby nikdo nemluvil do českých vnitřních záležitostí. Týká se to podle něj i amerického velvyslance Stephena Kinga, který zaslal členům rozpočtového výboru české Poslanecké sněmovny dopis, ve kterém označil zvažovanou digitální daň za diskriminační. Poslance zároveň varoval před možným zavedením odvetných opatření ze strany USA.

Česko-ruské vztahy jsou v poslední době napjaté. Jedním z důvodů je spor o odstranění sochy sovětského maršála Koněva. Rusko pohrozilo osobám, které jsou za sejmutí sochy odpovědné, trestním stíháním. Týkalo by se to i Koláře. Zeman to označil za přemrštěnou reakci, která je ale reakcí na hloupost, kterou udělali "naši jinak bezvýznamní politici". Když je podle něj politik bezvýznamný, snaží se něčím upoutat, ať už sexuálním skandálem, krádeží peněz nebo zviditelněním tímto způsobem. "Já si myslím, že Praha 6, Praha i Řeporyje se mají starat o své osídlení a politiku, která je, řekl bych, celostátní, ponechat na politicích," řekl Zeman.

Kromě Koláře policejní ochranu dostal i Hřib, který čelí kritice příznivců Ruska kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském opozičním politikovi. Novotný je terčem kvůli pamětní desce protisovětským vlasovcům, kteří se podíleli na konci druhé světové války na osvobození Prahy.

Podle Zemana je otázka, zda v rámci svého zviditelňování tito politici sami o policejní ochranu nepožádali.

Kdyby podle něj opravdu do ČR ruský agent s ricinem přijel, české zpravodajské služby by to musely potvrdit, což se podle něj zatím nestalo a žádnou takovou zprávu od nich nedostal. Prezident zároveň řekl, že ČR má tři tajné služby, dvě z nich považuje za "naprosto zbytečné". Nejvíce věří Vojenskému zpravodajství, které žádnou informaci o ruském agentovi podle něj nepřineslo. Česká republika dále zřizuje kontrarozvědku BIS a Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), který má vnější působnost. Zeman již v minulosti mnohokrát kritizoval BIS a jejího ředitele Michala Koudelku, kterého opakovaně odmítl jmenovat do generálské hodnosti. BIS ve své výročních zprávách varovala před vlivem Ruska a Číny a před jejími tajnými službami.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Rusko Pavel Novotný Zdeněk Hřib Ondřej Kolář (TOP 09) maršál Koněv Osvobození

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy