Zeman prohlásil, že nechystá amnestii na závěr svého působení na Hradě

Prezident Miloš Zeman nechystá na závěr svého desetiletého působení v čele státu vyhlásit amnestii, jako to učinil jeho předchůdce Václav Klaus. Řekl to v rozhovoru pro čtvrteční Mladou frontu DNES (MfD), z něhož dnes citoval server iDNES.cz. Zemanův druhý mandát skončí začátkem března příštího roku. Už dříve tvrdil, že je zásadním odpůrcem plošné amnestie.

"Ne, nechystám žádnou amnestii. A to z toho důvodu, že amnestii pokládám za plošnou milost. Zatímco milost má být vždy selektivní. A pokud možno ne v počtu dvou tisíc, nebo čtyř set případů, ale těch mých skromných dvaceti," řekl Zeman s poukazem na to, že Václav Havel udělil dva tisíce milostí a Václav Klaus čtyři sta.

Nedávná milost, kterou prezident udělil šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, vyvolala ostrou kritiku a rozhořčení napříč politickou scénou. Dnes ji Senát označil v přijatém usnesení za nepřijatelnou, a to obsahem i odůvodněním, politicky i právně.

Například senátor Tomáš Czernin na twitteru potvrdil, že si přál, aby horní parlamentní komora vyzvala prezidenta k abdikaci. "Bohužel kolegové k tak razantnímu vyjádření nenašli odvahu. Alespoň jsme tedy odsoudili ostudnou milost, kterou ing. Zeman udělil svému blízkému spolupracovníku," napsal. 

Podle iDNES.cz Zeman v rozhovoru nevyloučil udělení milosti svému kancléři Vratislavu Mynářovi v případě jeho odsouzení v dotační kauze v Osvětimanech. Policie loni Mynáře obvinila z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Případ se týká šestimilionové dotace na dostavbu penzionu v Osvětimanech. Podle policie ji Mynářova firma Clever Management čerpala neoprávněně. Mynář odmítá, že by spáchal trestný čin, své stíhání považuje za nestandardní a ovlivněné tlakem médií.

Milost je výsadní pravomocí prezidenta, k níž není třeba spolupodpis premiéra, jako je třeba například u amnestie či zastavení trestního stíhání.

Amnestie byla na českém území od roku 1990 vyhlášena pětkrát. Nejmasovější udělil k 1. lednu 1990 první polistopadový prezident Havel. Další amnestii, která se týkala pouze abolice ve věcech nedovoleného ozbrojování, vyhlásil v únoru stejného roku. Další následovaly v letech 1993 a 1998. Zatím poslední amnestii vyhlásil prezident Klaus v roce 2013 ke 20. výročí vzniku ČR.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman amnestie

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy