Zemřel ředitel Finančního úřadu, kde se šířil koronavirus. Před smrtí poslal děsivou SMS

Ve středu zemřel ředitel finančního úřadu na Praze 10 Jindřich Menčík. Podle novináře Jana Tuny má jeho krev na rukou ministryně financí Alena Schillerová. Mluví se totiž o tom, že Menčíkovu smrt způsobila nákaza novým koronavirem.

Novinář Jan Tuna na sociálních sítích se svolením rodiny zesnulého ředitele FÚ pro Prahu 10 zveřejnil informace, které podle jeho slov „nesmí zapadnout“. Zároveň prý nechce, aby tuto situaci ministerstvo financí či vláda zametly pod koberec.

„Vše ukazuje, jaká je navzdory tvrzení vlády, premiéra a prezidenta realita v České republice a jak jsou ohrožovány tisíce nic netušících lidí. A člověk, který se tomu alespoň v mezích svých možností pokusil zabránit, včera večer bohužel zemřel. J.M. Nebylo mu ani 60 let. Upřímnou soustrast rodině a všem pozůstalým,“ napsal Tuna ve středu večer na facebooku.

Připomněl, že už v polovině března se hovořilo o tom, že několik zaměstnanců Finančního úřadu na Praze 10 bylo nakaženo, někteří skončili v karanténě, instituce však dál fungovala. Byl to právě zesnulý ředitel Menčík, který podle Tuny už ve středu 11. března ráno na dveře umístil ceduli, že je úřad z provozních důvodů zavřen. Na pokyn z vyšších míst ji ale musel odstranit a úřad fungoval dál. Ministerstvo financí nákazu přiznalo až poté, co se o věc začala zajímat média.

Tuna také cituje ze zpráv, které mu zaslali zaměstnanci úřadu. Podle jedné z nich chtěla od 6. 3. hygiena dotčený finanční úřad zavřít. „Ale Schillerová a spol. to zakázali,“ tvrdí zaměstnanec, který si přál zůstat v anonymitě. „Tlak od vedení. Dokud bude poslední člověk dýchat, tak se to zavřít nesmí,“ psal ředitel Finančního úřadu v Praze 10 v jedné ze svých posledních zpráv svému podřízenému.

Zprávu o úmrtí Menčíka Právu potvrdil i mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Ministryně Alena Schillerová prý byla také informována, Žurovec ale nechtěl sdělovat žádné detaily. Situaci odmítl komentovat i mluvčí Krajské hygienické správy hlavního města Prahy Zbyněk Boublík.

Generální finanční ředitelství prý o příčině smrti nemá konkrétní informace. Podle Tn.cz odmítlo komentovat i celkový počet nakažených zaměstnanců. Zdroj přímo z úřadu ale tvrdí, že by mělo být nakaženo 11 lidí a dalších 25 lidí prý zůstává v karanténě. „O stavu nakažených žádné zprávy nemáme, protože na vše platí striktní informační embargo. Kdo mohl, si vzal nemocenskou nebo dovolenou," uvedl zdroj.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.

Více souvisejících

Alena Schillerová finanční úřad Jan Tuna (novinář) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy