Komise sleduje kroky ČR k integraci znevýhodněných dětí, řekla Jourová

Brusel – České eurokomisařka Věra Jourová se v Bruselu setkala s ministryní školství Kateřinou Valachovou. Političky spolu mluvily třeba o krocích, které by měly vést k lepší integraci dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí do systému českého školství. Toto téma prý bude Evropská komise pečlivě sledovat.

Eurokomisařka pro spravedlnost a rovné příležitosti Jourová se už v květnu dohodla s tehdejším šéfem rezortu školství Marcelem Chládkem na sérii kroků, které by se měly v českém školství zlepšit. S Valachovou chce na tato jednání navázat.

Do konce listopadu tak například evropská exekutiva bude chtít vidět konkrétní statistická čísla pro nový školní rok. Komisi bude také zajímat dění kolem nyní připravované nové prováděcí vyhlášky k novele školského zákona. Evropská komise, pro kterou je integrace znevýhodněných, především romských dětí, jednou z priorit, vývoj v České republice v této oblasti sleduje intenzivně už delší dobu.

„Kroky, které jsou v Česku činěny, hodnotím jako kroky dobrým směrem. Paní ministryně prokazuje, že to s inkluzí myslí velmi vážně," uvedla po schůzce eurokomisařka Věra Jourová. „Jsem ráda, že paní eurokomisařka ocenila opatření ministerstva školství ke společnému vzdělávání. Naším záměrem je, aby byly děti vzdělávané společně všude tam, kde to je v jejich nejlepším zájmu," komentovala setkání na Facebooku Valachová.

Dodala, že česká strana se pokusí ukázat, že slíbené kroky nezůstanou jen na papíře, ale že se projeví také v praxi. S eurokomisařkou se navíc domluvila na pravidelných setkáních na pracovní úrovni. „Osobně se domnívám, že by ministerstvo školství mělo být v komunikaci s Evropskou komisí aktivnější," přiznala Valachová.

Související

Více souvisejících

Věra Jourová Postižené děti Školství

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy