Profesoři Univerzity Pardubice Lenderová a Jandera oceněni v Senátu

Pardubice - Stříbrnou pamětní medaili Senátu Parlamentu České republiky obdrželi mezi 17 oceněnými i profesoři Milena Lenderová a Pavel Jandera z Univerzity Pardubice.

Mezi 17 oceněnými osobnostmi z oblasti vědy, kultury a veřejného života, které obdržely při příležitosti Dne české státnosti ve Valdštejnském paláci Stříbrné pamětní medaile Senátu Parlamentu České republiky, byli i dva akademici Univerzity Pardubice - profesorka PhDr. Milena LENDEROVÁ, CSc. z Fakulty filozofické, která působí na Ústavu historických věd fakulty, a profesor Ing. Pavel JANDERA, DrSc. z Fakulty chemicko-technologické a její katedry analytické chemie.

Medaile oceněným předal předseda Senátu Milan Štěch.

Prof. PhDr. Milena Lenderová, CSc., přední česká historička, její publikace i výsledky vědecko-organizační činnosti reprezentují naši historiografii v celoevropském měřítku. Svou vědeckou prací dokázala propojit několik významných tematických okruhů, k jejichž rozvoji v rámci české historiografie podstatným zakladatelským způsobem přispěla: dějiny každodennosti 19. století, gender history 19. století a zvláště dějiny česko-francouzských kulturních vztahů v 18. - 19. století.

Zásadně ovlivnila českou historiografii a v širším smyslu i českou kulturu a společnost tím, že prosadila téma žen jako plnohodnotnou součást našich dějin, čímž výrazným způsobem přispěla k moderní proměně českého historického a společenské myšlení.

Od devadesátých let 20. století publikovala řadu významných knižních publikací včetně základní oborové monografie Žena v českých dějinách od středověku do 20. století (2009). Její publikace se záhy po svém vydání dočkaly vždy mimořádně pozitivního ohlasu nejen v odborné komunitě, ale i v širší čtenářské obci, což u historických vědeckých knih nebývá obvyklé.

Mezi její další významné knihy patří například Zdenka Braunerová, Radostné dětství? Dětství 19. století v českých zemích, nebo Tragický bál aneb Život a smrt Pavlíny ze Schwarzenbergu. Je autorkou mnoha odborných studií zveřejněných v domácích i zahraničních časopisech. V současnosti je členkou Ústavu historických věd Fakulty filozofické na Univerzitě Pardubice a členkou vedení fakulty.

Profesor Ing. Pavel Jandera, DrSc., patří ke světové špičce v oblasti analytické chemie. V oblasti kapalinové chromatografie pracuje již čtyřicet pět let. Prestižním časopisem The Analytical Scientist byl v roce 2013 zařazen mezi sto nejvlivnějších vědců v tomto oboru. V české vědecké společnosti se jeho jméno vloni „objevilo" mezi desítkou nominovaných na cenu Česká hlava 2014. Jeho práci a přínos pro vědu ocenili i zahraniční experti, když mu letos udělili Martinovu medaili, nejvyšší mezinárodní ocenění, jakého lze v oblasti chromatografie dosáhnout.

Ve vědecké práci, na Katedře analytické chemie Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice, se prof. Jandera zabývá především vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií, kterou lze např. využít pro odhalování některých typů rakoviny. Prof. Jandera vypracoval společně s prof. Churáčkem ucelenou teorii chromatografie s programovou elucí. Ve spolupráci s americkými vědci se podílel na vývoji nové metody hodnocení a charakterizace vlastností kolon pro kapalinovou chromatografii. Je nositelem Medaile Polské chemické společnosti, Medaile Jaroslava Janáka nebo též medaile Středoevropské skupiny pro separační vědy.

Související

Více souvisejících

Senát ČR Univerzita Pardubice Vědci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Na úvod fotbalového ME domácí Němci deklasovali Skoty 5:1

Lepší začátek evropského šampionátu si domácí německá fotbalová reprezentace nemohla přát. V úvodním zápase turnaje si poradila s neškodnými Skoty, kterým nepomohla ani mohutná fanouškovská podpora v Mnichově. Do karet Němcům hrál i fakt, že od konce prvního poločasu hráli Skotové o deseti lidech. Po prvním poločase už prohrávali 0:3, přičemž ve druhém poločase inkasovali další dvě branky. Ostrované si udělali radost jedinou brankou, která byla navíc ještě vlastní, když se nešťastně trefil Rüdiger. Byla to však jediná kaňka na bezchybném německém výkonu.

včera

Paul Rusesabagina

Hrdina Hotelu Rwanda slaví sedmdesátiny. Poslední roky ale protrpěl

Rwandou před třiceti lety zmítalo násilí, které připravilo o život stovky tisíc lidí. Kulaté sedmdesáté narozeniny slaví v sobotu 15. června muž, který během genocidy zachránil 1 268 lidských životů. Paul Rusesabagina je bývalý hotelový manažer, jehož činy byly mezinárodně oceněny. V posledních letech se však v rodné zemi stal terčem vládnoucích struktur. 

včera

včera

včera

včera

včera

Peter Pellegrini je novým slovenským prezidentem.

Slovensko má nového prezidenta. Pellegrini složil slib a ujal se funkce

Slovensko má nového prezidenta. Peter Pellegrini v sobotu po poledni během slavnostní schůze parlamentu v budově Slovenské filharmonie v Bratislavě složil slib do rukou předsedy ústavního soudu a ujal se funkce, ve které nahradil končící prezidentku Zuzanu Čaputovou. Program inaugurace bude pokračovat v odpoledních hodinách. 

včera

Čaputová jako první slovenská prezidentka provedla zemi velkými krizemi

Slovensko dnes zažívá střídání stráží v prezidentském paláci. Po pěti letech končí na pozici hlavy státu Zuzana Čaputová, která byla první prezidentkou v historii země. Provedla ji velkými krizemi, mandát se rozhodla neobhajovat. Ve funkci ji nahradí Peter Pellegrini. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy