Grebeníček zhodnotil stav českého školství. Jak to dopadlo?

Praha - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se podle poslance za KSČM Miroslava Grebeníčka postupně zříkaly a zbavovaly řady kompetencí. To vedlo k selhávání kontrolních mechanismů na vysokých školách, a to veřejných i soukromých. Jaký je stav nyní?

Grebeníček upozorňuje, že vládní návrh novely zákona o vysokých školách reaguje na problematickou situaci, do které se dostalo naše vysoké školství. Reaguje ale i na některé samozřejmé potřeby vysokých škol. Po letitých marných nebo nezavršených přípravách jde prý o ucelenější návrh na řešení.

"V minulosti se stát jako celek i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy postupně zříkaly a zbavovaly řady kompetencí. Nebylo to ale spojeno vždy s růstem odpovědností vysokých škol samotných. O selhávání kontrolních mechanismů na vysokých školách, a to veřejných i soukromých, a o nutnosti posílení kontroly kvality škol, vypovídá jak aféra plzeňských práv, tak naposledy i Univerzity J. A. Komenského," hodnotí ve zprávě, kterou obdržel server EuroZprávy.cz, poslanec.

V návrhu je prý patrná snaha zefektivnit kontrolní mechanismy a některé procedury organizace a řízení. Zahrnuje i postup, jak se vypořádávat s podvody kolem falešných a podivných studií, s plagiátorstvím a podváděním v honbě za diplomy a tituly. "Vítám, že novela deklaruje úsilí o úpravy i zefektivnění hodnocení kvality vysokých škol. Ale až praxe, například v případě navrhovaného zřízení Národního akreditačního úřadu, pokud jde o akreditace studijních programů a institucionální akreditace, ukáže, zda jde o opatření účinná," zhodnotil.

Jako žádoucí vnímá i nároky na působení zahraničních vysokých škol na území České republiky. "I ony by měly zaručovat určitou úroveň a to, že na území republiky nebudou poškozování ani domácí ani případní zahraniční studenti," dodal.

KSČM v návrhu novely zákona o vysokých školách prosadila i úpravu, o kterou již třetím rokem usiloval její poslanecký klub, navýšení sociálních stipendií. "Je sice možné diskutovat o tom, zda je navýšení dostatečné při všech překážkách, které musí studenti ve snaze získat vysokoškolské kvalifikace zdolávat. V každém případě ale jde o starý dluh vůči studentům ze sociálně slabých rodin. Na navýšení z důvodů, které nelze ničím ospravedlnit, čekají už od roku 2007," podotkl.

"Novela tedy určitým způsobem reaguje na stav, který buď dlouhodobě není dobrý, nebo jehož mezery je s ohledem na vývoj systému žádoucí měnit. Mám sice pochybnost o tom, zda některé navrhované úpravy budou skutečně efektivní, ale jde o novelu, kterou jako celek lze podpořit," uzavřel poslanec.

Související

Vojtěch Filip

KSČM změní tváře. Z vedení odejde Filip, ze Sněmovny Grebeníček

Bez ohledu na výsledek říjnových voleb čeká KSČM změna, po šestnácti letech skončí v jejím vedení předseda Vojtěch Filip, mandát poslance nebude obhajovat jeho předchůdce Miroslav Grebeníček, na kandidátku se nedostal předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik. Záměr nekandidovat na mimořádném sjezdu potvrdil Filip spolustraníkům na pátečním zasedání výkonného výboru, řekl ČTK první místopředseda komunistů Petr Šimůnek.
Miroslav Grebneníček /KSČM/

Rodeo ve Sněmovně kvůli církvím: Grebeníček útočil na Senát a Nečasovu vládu

Sněmovna ani dnes nedokončila debatu o návrhu KSČM na takzvané zdanění církevních restitucí, který vetovali senátoři. Poslanci projednávání přerušili kvůli jinému pevně zařazenému bodu o elektronických neschopenkách a už se k němu nevrátili. Marek Benda (ODS) tak nestačil dočíst brožuru, kterou o zdanění státních náhrad církvím za majetek nevydaný v restitucích sepsala pro pražské arcibiskupství skupina ekonomů a právníků.

Více souvisejících

Miroslav Grebeníček

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 16 minutami

před 16 minutami

před 17 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy