Úleva pro školské poradny: Lhůta na rediagnostiku u dětí se prodloužila

Praha - Lhůta na rediagnostiku se ve vyhlášce prodloužila na dvojnásobek, školská poradenská zařízení tak nebudou od září zatížena tolik, jak to původně vypadalo.

Původně navrhovaná roční platnost současných doporučení byla prodloužena mimo jiné na základě analýzy současné vytíženosti pedagogicko-psychologických poraden i speciálně pedagogických center.

"Lépe jsme si udělali obrázek toho, jak by to také mohlo vypadat. To prodloužení vidím jako rozumné. Povede to k postupnému nárůstu práce poradenských zařízení," řekla v rozhovoru s ČTK náměstkyně Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV) Jana Zapletalová.

Když se k tomu přidají další nároky vyplývající z nových pravidel, považuje navýšení počtu pracovníků poraden za nezbytně nutné. Deset procent, s nimiž zatím počítá ministerstvo školství, nemusí být konečných.

Zapletalová uznává, že sehnat kvalifikované psychology a speciální pedagogy nemusí být někde snadné. I zde jsou velké rozdíly mezi kraji, města s fakultami vzdělávajícími tyto odborníky problémy nemívají. "Ale třeba Plzeň, Liberec nebo Karlovy Vary mají stabilně problém s obsazeností těch pracovišť," poznamenala.

Poradny by měly rodičům i škole dávat jednotnou formu doporučení. Zákon totiž přesně definuje, co mají posoudit a jaká podpůrná opatření jsou možná. Ke zkvalitnění práce může podle Zapletalové přispět také připravovaný model optimálního pracoviště. "Znamená to, aby při určitém počtu klientů měl pracoviště vždy určitý počet pracovníků. Bude tam také zpřesnění postupů práce," doplnila.

Nepředpokládá, že by poradny diktovaly rodičům, do jakého typu školy mají své děti dávat. Nedá se podle ní ani odhadnout, zda budou častěji než nyní doporučovat integraci do běžné školy na úkor zařazení do speciální školy nebo třídy. "Hlavně z toho důvodu, že dopředu nikdy neodhadnete závažnost problému žáka, připravenost a vybavenost školy. Musí vyhodnotit možnosti žáka, školy i rodičů," uvedla.

Pokud škola nebo rodič nebude s doporučením souhlasit, přijde na řadu posudek revizního pracoviště. Tuto roli bude plnit právě NÚV. "Revize budou probíhat vždy v místě, kde bylo vydáno doporučení. Naši pracovníci budou vyjíždět do regionů. Do doby vydání posudku bude platit původní doporučení," přiblížila tento proces Zapletalová. V krajních případech, kdy bude rozpor přetrvávat, může rozhodovat soud.

Související

Školství, ilustrační foto

Na zdravotně postižené žáky v Česku půjde 456 milionů, projekt zaplatí EU

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má na vybavení škol a školských zařízení pro zdravotně postižené žáky připraveno 456 milionů korun z evropských fondů. Maximální dotace na projekt je 99 milionů korun, lze o ni žádat od 27. září 2018 do 27. září 2019. ČTK to dnes sdělil mluvčí MMR Vilém Frček.

Více souvisejících

Postižené děti Školství

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 11 minutami

před 11 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy