Odbornice oponuje Valachové: Integrace lehce mentálně postižených je v praxi problém

Praha - Podle speciální pedagožky Jany Karvaiové by případné vzdělávání dětí s lehkým mentálním postižením v běžných třídách znamenalo velké praktické problémy. Uvedla to dnes na pražské konferenci Inkluze 2016.

Drtivá většina dětí s lehkým mentálním postižením se v současné době vzdělává odděleně podle samostatných osnov s jiným obsahem učiva. Od září zůstane vše při starém pro děti, které budou na druhém stupni.

Žáci prvního stupně se budou vzdělávat podle individuálních plánů s mírnějšími nároky. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) nedávno řekla, že v praxi se na jejich výuce nic nezmění.

Na jednání sněmovního školského výboru ministryně také uvedla, že pokud se s lehkým mentálním postižením nepojí jiné zdravotní problémy, mohou se tito žáci vzdělávat společně se zdravými spolužáky. Karvaiová však takovou integraci považuje za prakticky obtížně proveditelnou.

Například pracovní činnosti mají děti na prvním stupni jednu hodinu v každém ročníku, u lehce mentálně postižených je to nyní každoročně tři až pět hodin. Na druhém stupni je rozdíl ještě větší. Lehce mentálně postižení tráví v dílnách, kuchyňkách nebo na zahradách šest až sedm hodin týdně. V běžných základních školách je na tento předmět vymezeno po jedné hodině od 7. do 9. ročníku, ale nemusí mít podobu klasických dílen. Některé běžné školy ani potřebné prostory nemají.

Disponibilních hodin, které budou moci školy využívat, je na vyrovnání tohoto rozdílu málo, řekla Karvaiová. Upozorňuje, že také ještě nebyla vyřešena otázka vzdělávání lehce mentálně postižených v cizích jazycích. Nyní mají angličtinu až v závěrečných dvou ročnících, na běžných školách je ale povinná od 3. třídy a na 2. stupni se k ní přidává druhý jazyk.

Související

Školství, ilustrační foto

Na zdravotně postižené žáky v Česku půjde 456 milionů, projekt zaplatí EU

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má na vybavení škol a školských zařízení pro zdravotně postižené žáky připraveno 456 milionů korun z evropských fondů. Maximální dotace na projekt je 99 milionů korun, lze o ni žádat od 27. září 2018 do 27. září 2019. ČTK to dnes sdělil mluvčí MMR Vilém Frček.

Více souvisejících

Postižené děti Školství Kateřina Valachová

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy