Obavy z inkluze: Učitelé nevěří, že jim stát zajistí podporu

Praha – Téma inkluze ve škole vyvolává obavy především v učitelích, kteří podle expertky  Jana Straková z Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy nemají dostatek informací.

Obavy učitelů z inkluze plynou z nedostatečného vysvětlení, co přesně se bude dít a jakou pomoc dostanou, uvedla Straková. Pedagogové podle ní nedůvěřují tomu, že jim stát podporu poskytne. Předseda sněmovního školského výboru Jiří Zlatuška (ANO) se domnívá, že obavy ze změn nachystaných na 1. září plynou částečně také z přirozeného strachu z neznámého.

Novinkou, kterou novela školského zákona přinese, je financování podpory pro handicapované nebo znevýhodněné děti přímo ze státního rozpočtu, shodli se aktéři tiskové konference pořádané Českou odbornou společností pro inkluzivní vzdělávání. Odmítli obavy z toho, že by se rušily jakékoliv školy a děti byly nuceny odcházet ze speciálních škol. Připomněli, že už teď se většina dětí s handicapem v běžných školách vzdělává.

Navzdory informační kampani ministerstva stále silně znějí hlasy proti přijatým změnám. Inkluzi kritizoval také prezident Miloš Zeman, který před rokem novelu podepsal. V anketě deníku Mladá fronta Dnes se proti ní vyjádřilo více než 90 procent učitelů základních a středních škol. Proti se vyjádřil i předseda ODS a bývalý ministr školství Petr Fiala.

„Inkluze ve školství je dalším příkladem sociálního inženýrství této vlády. Nepomůže nikomu - dětem, učitelům, ani rodičům. Inkluze ve školství je dalším příkladem sociálního inženýrství této vlády. Nepomůže nikomu - dětem, učitelům, ani rodičům," uvedl Fiala.

Plyne to také z nedůvěry pedagogů vůči státu, kterou Straková považuje vzhledem k podfinancovanému školství za pochopitelnou. „Učitelé nedůvěřují tomu, že stát jim tu podporu poskytne. Jsou ponecháni ve škole velmi často s velmi důležitými a také obtížnými úkoly. Typicky se to týká třeba dětí, které jsou ve škole trošku nezvladatelné. Učitelé by potřebovali někoho, kdo jim může s těmi dětmi pomoci, a to tam není," řekla odbornice, která se zaměřuje na nerovnosti ve vzdělávání.

Zlatuška si myslí, že negativní postoje učitelů zvýrazňuje „poplašný křik" řady politiků. Ten se přitom ozývá s ročním zpožděním, při projednávání novely ve Sněmovně nezazněl. „Nikdo tehdy věcně nenapadal ustanovení o inkluzi, netvrdil, že to zničí kvalitu škol," připomněl. „Je velmi netaktické zpochybňovat ten krok jako takový. Jiná cesta není," doplnila Straková.

Předseda sněmovního školského výboru zdůraznil, že novela jen umožňuje naplnění zákona v praxi. Už nyní mají všechny děti nárok na vzdělávání ve spádové škole, ale kvůli nesystémovému financování se integraci řada škol brání. Ty aktivnější shánějí prostředky z evropských i tuzemských dotací.

Související

Více souvisejících

Školství Jiří Zlatuška Postižené děti

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy