První školní den: Zeman dostal žákovskou knížku. Takhle ho ohodnotili ve Stochově

Praha - Pro někoho nejhorší den roku, pro jiné chvíle, které se nemohli dočkat. 1. září dětem definitivně končí prázdniny a čeká je deset měsíců, kdy se jim budou snažit učitelé rozšířit obzory. První školní den s dětmi oslavují i politici, například prezident Miloš Zeman.

Konec bezstarostného nicnedělání dneškem střídají domácí úkoly a učení. Na základní školy podle odhadů ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy nastoupí zhruba 905 400 dětí, na střední školy do denního studia přibližně 394 800.

Prvňáčků bude letos méně než v loňském roce, poprvé se do školy vydá asi 115 tisíc dětí, což je asi o 1200 méně než loni. Nejvíc dětí nastupovalo do prvních tříd v roce 2014, tehdy jich bylo více než 117 tisíc.

Nejvíce středoškoláků bude navštěvovat odborné školy s maturitou, celkem 176 tisíc, 129 tisíc potom usedne do lavic na čtyřletých a víceletých gymnáziích, do škol bez maturity bude chodit studentů téměř 90 tisíc.

Prezident Miloš Zeman slavnostně zahájil školní rok na Základní škole, Základní umělecké škole a Mateřské škole Stochov. Při té příležitosti se setkal i s dětmi, které jdou do školy vůbec poprvé. Dostal také žákovskou knížku.

"Matematika: výborně počítá, český jazyk: vynikající slovní zásoba, občanská výchova: zvládá s přehledem," zaznělo mimo jiné v hodnocení, které ředitel ZŠ Milan Hampl před školou přečetl.

Ve Stochově byl Zeman jako prezident už potřetí. Loni, když na stochovské nádraží přijela replika vlaku československých legionářů, letos v červnu se vítal na stochovském nádraží s tehdejším rakouským prezidentem Heinzem Fischerem. Ze Stochova se pak společně přesunuli do blízkých Lán.

Prezident dnes dětem řekl, že doufá, že budou brzy číst. Jeden z prvňáků se ho při přebírání památníku zeptal, zda byl letos na rybníku a daroval prezidentovi lentilky. Zeman odpověděl, že byl na rybníku dvakrát.

Za posledních pět let vzrostl počet žáků na prvním stupni základních škol skoro o pětinu. V souvislosti s populačním vývojem naopak klesl počet středoškoláků a vysokoškoláků. Mezi pedagogy stále dominují ženy.

"V posledních pěti letech výrazně přibylo žáků na prvním stupni. V minulém školním roce jich bylo 551 428, o 19 % víc než ve školním roce 2010/2011. Na druhém stupni se počet žáků po výrazném úbytku mezi školními roky 2006/2007 až 2010/2011 stabilizoval," vysvětluje Božena Půbalová z Českého statistického úřadu.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman škola Školství

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy