Mobily ve škole: Jaká práva mají učitelé? Lze telefon zabavit?

Praha - Mobilní telefony ve školách ano nebo ne? Tato otázka rozděluje rodiče i některé učitele. Jaké stanovisko má ministerstvo školství? Co si myslí ředitel základní školy? A jaký názor má advokát?

Mobilní telefony jsou v dnešní době nezbytností. Patří ale do rukou i dětem ve škole? Podle některých odborníků je rozptylují od učení a nemají proto ve škole co dělat. V neposlední řadě pak mohou být i nástrojem tzv. kyberšikany, tedy šikany prostřednictvím moderních technologií. Jak ukázaly některé případy z nedávné doby, video spolužáka nebo dokonce vyučujícího umístěné na internetu, dokáže někdy pořádně ublížit.

Že se tímto tématem zabývají i na ministerstvu školství nám potvrdila tisková mluvčí Jarmila Balážová: "Ministerstvo vydalo metodický pokyn, kterým upravuje nošení mobilních telefonů a tabletů. Samozřejmě to nemůže zakázat, ale může upravit to, jaké mají být ty podmínky," vysvětluje. Školy pak mají možnost zakotvit podmínky používání mobilních telefonů do svého školního řádu. Ten může být podle Balážové ještě přísnější, než pokyny ministerstva.

Podmínky, za jakých může žák používat ve škole mobilní telefon, určuje tedy škola a liší se zařízení od zařízení. Ministerstvo školství vydává jen metodické pokyny, kterými radí vedení škol, jak se s problematikou vypořádat. A stejně je tomu i v případě kyberšikany: "Na tom metodickém pokynu ministerstva školství pracoval jeden z největších odborníků na šikanu v České republice, pan Kolář. Ten sám říká, že ten metodický pokyn je velmi dobrý," popisuje úlohu ministerstva v této problematice Balážová.

Psali jsme:
Změny ve školství: Konec cukroví, plavání zdarma se zatím odkládá
 

Na zkušenosti s mobilními telefony v lavicích jsme se vyrazili zeptat i ředitele základní školy v pražském Radotíně Zdeňka Stříhavky. Ten přiznal, že problém s mobily řešili přibližně dva roky: "Nejprve jsme se porozhlédli po dalších školách v republice, projednali jsme to s radou školy a poté jsme to předložili rodičům, kteří to schválili," popisuje poměrně zdlouhavý proces ředitel. Od letoška tak musejí žáci po vstupu do školy vypnout mobilní telefon a po celou dobu výuky, včetně přestávek, ho mají vypnutý. "Výjimka je pouze v případě potřeby po dohodě s vyučujícím," dodává Stříhavka.

A co hrozí žákům, kteří zákaz poruší a budou ve škole mobil používat? Zabavení přístroje učitelem nehrozí, prohřešek je řešen klasickými postihy jako jsou poznámky, napomenutí nebo důtky třídního učitele. Zatím jsou ale prý žáci disciplinovaní a zákaz příliš neporušují.

Podle ředitele Zdeňka Stříhavky ani učitel mobilní telefon žákovi zabavit nesmí: "Je to jeho majetek a dopustil by se přestupku. Může žáka vyzvat, aby telefon odložil na stůl učitele tak, aby byl vidět po celou dobu a po skončení vyučování si ho opět odebral," vysvětluje. A jeho slova potvrzuje i námi oslovený advokát: "Učitel by neměl odebírat ten telefon, ale měl by vyzvat žáka, aby mu jej vydal," popisuje důležitý rozdíl advokát Miroslav Krutina.

Právo omezit používání telefonu během vyučování ale školy podle Krutiny zcela jistě mají: "Principem je umožnit dětem vzdělávání a zajistit to, aby děti při tom nerušily ostatní spolužáky," popisuje jeden z hlavních důvodů zkušený právník. "Nošení telefonu do školy ale zahrnuje také cestu do školy a ze školy, a to může být v dnešní době naopak poměrně důležité, aby bylo dítě ve spojení se svými rodiči," vysvětluje advokát, proč mimo jiné nemůže škola zcela zakázat dětem nosit u sebe do školy mobily.

Související

Prezident Zeman zahájil školní rok v lánské základní škole (1.9.2014)

Školy budou stávkovat, rozhodly odbory

Školské odbory rozhodly rozšířit svou stávku plánovanou na 27. listopadu. Namísto původně navrhované hodinové stávky nyní některé školy oznámily, že přeruší výuku na celý den. Předseda školských odborů František Dobšík to sdělil redakci TN.cz.

Více souvisejících

škola mobily děti

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy