Valachová ocenila in memoriam šikanovanou učitelku z Třebešína

Praha -  Šikanovaná učitelka Ludmila Vernerová ze Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze, která zemřela loni v lednu, byla dnes v sídle Senátu in memoriam oceněna. Vyznamenáno bylo i dalších 44 pedagogů, kteří převzali medaile ministerstva školství. Medaili prvního stupně letos obdrželo 26 laureátů, Medaili 2. stupně jich dostalo 18.

Ocenění z rukou ministryně školství Kateřiny Valachové tak převzali například dětská psycholožka a výchovná poradkyně Václava Masáková nebo astronom a astrofyzik Jiří Grygar, za kterého cenu převzal jeho syn Lukáš. Mezi vyznamenanými bylo i několik učitelů, kteří ve školství pracují 50 a více let.

Plaketu Františky Plamínkové za Vernerovou převzala její dcera Kateřina. Jde mimořádné ocenění, které ministryně letos při vyznamenávání vynikajících pedagogů na Den učitelů udělila poprvé.  Valachová tak chce dát symbolicky najevo své odhodlání bojovat se šikanou a přispět k bezpečnějšímu prostředí ve školách.

Ministryně uvedla, že ocenění se jmenuje po Plamínkové, protože tato bojovnice za ženská práva v první polovině 20. století bojovala proti bezpráví a za svou profesi novinářky a političky, kterou vykonávala ve velmi těžkých podmínkách.

Uvedla také, že cena nepatří jen Ludmile Vernerové, ale i všem učitelům a učitelkám, kteří se setkávají s nerespektem a šikanou a kteří mlčí. „Chtěli bychom, abychom do budoucna o šikaně nemlčeli, ale mluvili o ní, a to dokonce i o šikaně učitelů," řekla Valachová.

Pětapadesátiletou Vernerovou zřejmě trojice studentů šikanovala delší dobu, některé incidenty jejich spolužáci natočili na mobilní telefony. Učitelka poté zemřela, a přestože policie neprokázala souvislost mezi jejím úmrtím a šikanou, zveřejnění případu rozpoutalo ve školách bouřlivou diskusi o šikaně.

Dcera šikanované učitelky, která letos bude maturovat a chtěla by dál studovat žurnalistiku, je za udělení symbolické ceny vděčná. Věří, že to bude motivovat učitele, aby o šikaně více mluvili a nebáli se přiznat, že se někdy týká i jich. „Myslím si, že je velkou problematikou, že učitel se třeba stydí, za to, že se mu něco takového děje, bere to jako selhání, ale přitom za to nemůže," uvedla. V současnosti spolupracuje s ministerstvem v programu prevence proti šikaně, zatím se účastnila jedné diskuze na základní škole. Osvětě šikany by se chtěla věnovat i v budoucnu.

Udělení symbolické plakety oběti šikany ohodnotil pozitivně i místopředseda senátního školského výboru Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN), který se předávání vyznamenání zúčastnil. Největší chybou by podle něj bylo o problematice šikany nemluvit, potíže by tak jen rostly.„Tím se dává najevo: zajímá nás to, není nám to lhostejné, jde nám o to, aby se takové věci neděly," dodal.

Související

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Více souvisejících

Školství Kateřina Valachová šikana Jiří Růžička (senátor)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy