Školky každý rok odmítají tisíce dětí, letos se do nich nedostalo 32.000 zájemců

Praha – Podle vládní zprávy rovnosti žen a mužů za loňský rok se v České republice každoročně do mateřských škol nedostanou tisíce dětí. V tomto školním roce zařízení musela odmítnout 32.000 žádostí. 

Podle školského zákona musí zřizovatelé školek od příštího školního roku zajistit místa pro všechny čtyřleté děti. Postupně budou nárok na umístění mít i tříleté a od roku 2020 dvouleté děti. Od září by měl být také povinný poslední ročník školky. Podle údajů statistického úřadu žilo na konci loňska v Česku 328.800 dětí od tří do šesti let, v roce 2012 jich bylo 362.700. Dvouletých bylo loni 111.500, pětiletých pak 109.815. Na konci roku 2012 bylo dvouletých 119.500, pětiletých 118.400.

Proti školnímu roku 2013/2014 počet neúspěšných žadatelů klesl zhruba na polovinu. Podle statistik míst ve školkách přibylo, každý rok je ale také méně dětí. „Počet odmítnutých žádostí o přijetí malých dětí do školek je velmi vysoký. ČR se stále ještě potýká s nedostatečnými kapacitami zařízení služeb péče o děti předškolního věku i přesto, že silné populační ročníky se začínají přesouvat do základních škol," uvádí zpráva.

Zařízení v letošním školním roce navštěvuje 362.700 dětí. V roce 2009/2010 místo ve školkách a jeslích mělo 314.000 chlapců a děvčat, odmítnuto bylo 29.700 žádostí. Nejvíc dětí se podařilo umístit v roce 2013/2014, a to 367.600. Zařízení tehdy zamítla 50.800 žádostí. O rok dřív neuspělo ještě o 10.000 žadatelů víc.

Právě na toto téma se dnes zaměřili experti na konferenci v Praze. Podle Hany Haškové ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR panuje v Česku kolem jeslí a školek několik mýtů. Patří mezi ně třeba to, že ČR si nemůže investice do školek dovolit či že české rodiny nemají o tuto péči zájem. Socioložka zdůraznila, že Česko má největší propad zaměstnanosti žen u matek s malými dětmi. Obtížně hledají pro dítě opatrování, na rodičovské zůstávají dlouho. „Řada západních zemí má větší podíl dětí v zařízeních, než tomu kdy bylo v socialistickém Československu," uvedla.

Podle některých názorů je pobyt v jeslích a mateřských školách pro děti škodlivý a matka by s potomky měla zůstávat co nejdéle. „Lidé, kteří vehementně vystupují proti existenci jeslí a školek pro děti do tří let, jsou přitom ti stejní, kteří bojují za to, aby u nás zůstaly kojenecké ústavy. Nevím, jestli je něco takového i v jiné zemi," řekla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Podle ní se naopak děti v zařízeních naučí být v kolektivu s vrstevníky a vzdělávají se.

Pobyt ve školce tak přispívá k úspěšnosti dětí ve škole, uvedl Julius op de Beke z ředitelství Evropské komise pro zaměstnanost, sociální věci a začleňování. „Utrácíme spoustu peněz na veřejnou infrastrukturu, jako jsou nové silnice, ale kolik peněz věnujeme na péči o děti? Návratnost investic do silnic je 40 let, do předškolní péče deset let. Jsou důkazy, že se investice do dětí rychle vrátí," řekl.

Související

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Více souvisejících

Školství ministerstvo školství Michaela Marksová-Tominová děti Mateřské školy / školky

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy