Sokolové začínají nacvičovat skladby na svůj slet

Praha - V jednotách Sokolů začíná nácvik na 16. všesokolský slet. Akce se uskuteční příští rok v rámci oslav 100. výročí vzniku samostatného Československa.

Rok sletu 22. září oficiálně zahájí Sletová štafeta, která bude součástí týdne s projektem Sokol spolu v pohybu. Ještě předtím si Sokolové 12. září připomenou 195 let od narození spoluzakladatele jejich hnutí Jindřicha Fügnera.

Sletová štafeta ponese do Prahy poselství o všesokolském sletu z různých měst v Česku, ale i ze Slovenska, Německa a Polska, řekl ČTK mluvčí Sokola Zdeněk Kubín. V rámci projektu Sokol spolu v pohybu pak bude řada akcí od 18. do 24. září. V pátek 22. září se například uskuteční Noc sokoloven a na programu budou i akce pro mateřské školky.

V Česku je asi 1150 tělocvičných jednot České obce sokolské (ČOS), které mají zhruba 160.000 členů, což Sokoly řadí mezi nejpočetnější občanská sdružení v Česku. Téměř každá jednota ve zhruba tisícovce měst má svou sokolovnu a většinou několik oddílů. Zhruba tři čtvrtiny členů jsou v oddílech sportovní všestrannosti, kde mohou sportovat rodiče s dětmi, předškolní děti nebo žáci.

Na sjezdu příští rok by měli Sokolky a Sokolové vystoupit s 11 skladbami. Mezi nimi by mělo být například cvičení starších žáků Cirkus, cvičení pro seniorky a seniory s názvem Princezna Republika nebo společná česko-slovenská skladba pro ženy a muže pojmenovaná Spolu.

Organizace, kterou v únoru 1862 založili Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner, měla velké zásluhy na proniknutí tělovýchovné činnosti mezi nejširší vrstvy obyvatel. Za obou světových válek byla ČOS rozpuštěna. Sokolové patřili k významným odpůrcům nacismu. V roce 1936 měla ČOS 786.000 členů. V době největšího ohrožení nacistickým Německem cvičilo na X. sletu v roce 1938 na 350.000 účastníků, diváků přišlo přes dva miliony. Po druhé světové válce přesáhl počet Sokolů jeden milion. V roce 1952 komunisté sokolské organizace zrušili, po jejich znovuobnovení v roce 1990 měl Sokol asi 200.000 členů.

Související

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

Více souvisejících

Sokol 100. výročí vzniku Československa život sport

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy