Unikátní průzkum české univerzity: Nastupuje generace Z. Jaké hodnoty mají "digitální děti"?

Plzeň - Katedra sociologie Fakulty filozofické Západočeské univerzity (ZČU) jako jedna z prvních zjišťovala hodnoty a motivace generace Z, nazývané také digitálními dětmi. Průzkum ukázal, že až 86 procent mladých lidí chce při studiu na vysoké škole pracovat.

Do generace Z patří děti narozené od poloviny 90. let do současnosti, říká se jim také internetová generace. 

Podle mluvčí ZČU Šárky Staré bude nyní na vysoké školy přicházet úplně nová generace studentů, o níž toho školy mnoho neví. "Chtějí-li být úspěšné, musejí reagovat na společenské změny, především na požadavky pracovního trhu a očekávání nastupující generace," řekl rektor Miroslav Holeček. 

Podle vedoucího výzkumného týmu Jana Váněho bylo jedním z nejdůležitějších zjištění, že ze studentů, kteří chtějí pokračovat na vysoké škole, jich 86 procent počítá s brigádou, stálou prací nebo už pracují a chtějí nebo musí v práci pokračovat. "Jen pět procent uvedlo, že chce pouze studovat. To znamená, že pokud chce univerzita přilákat, ale i udržet studenty, musí důraz na praxi a možnost práce při studiu výrazněji začlenit do svých programů, než jak je to dosud," řekl.

Podobnou mezinárodní srovnávací studii generace digitálních dětí loni zveřejnila například britská agentura Barnes and Nobles College. Studie ZČU je ale výjimečná využitím metody censu, kdy se výzkumníci ptali studentů posledních ročníků ve všech školách v jeden okamžik, tedy podobně jako při sčítání lidu.

"Vyhodnocovali jsme dvakrát více dotazníků než v Barnes and Nobles. Zajistili jsme rekordní návratnost 72 procent, což je u podobné studie naprosto unikátní a díky tomu máme velmi přesná data," řekl člen výzkumného týmu František Kalvas.

Související

Studium na maturitu vyžaduje čas i píli

Kauza plzeňských práv je tatam. Prestiž školy roste, studenti se jen hrnou

Fakulta právnická Západočeské univerzity (ZČU), kde před deseti lety vypukl skandál kvůli tzv. rychlostudiu, podivným přijímacím řízením i zkouškám, je podle vedení fakulty i školy dlouhodobě stabilizovaná a její prestiž je vysoká. Zájem o studium vysoce překračuje možnosti, počet studentů roste.
Romové, ilustrační fotografie

Hrozba pro Romy? Lidé z vyloučených lokalit jsou častěji oběťmi zločinů, ukázal výzkum

Obyvatelé sociálně vyloučených lokalit jsou častěji oběťmi kriminality. Kriminalitou jsou ohroženi především mladí a také ti, kteří se hlásí k romské etnicitě či národnosti. Vyplývá to z výsledků výzkumu kolektivu plzeňské filosofické fakulty, který pod vedením Ladislava Touška z katedry antropologie strávil zhruba 18 měsíců ve vybraných místech v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Více souvisejících

Západočeská univerzita v Plzni studenti průzkumy zaměstnání

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy