Co dál s inkluzí? Návrh revize má být na podzim, změní se i vzdělávací programy

Praha - Handicapovaní žáci se speciálními vzdělávacími potřebami by v budoucnu v běžných školách měli častěji sdílet jednoho asistenta pedagoga. Ministr školství Robert Plaga (ANO) chce v nadcházejícím školním roce také urychlit připravované změny rámcových vzdělávacích programů (RVP), podle kterých školy vytvářejí rozvrhy a určují obsah výuky.

Na inkluzi by příští rok měly jít asi čtyři miliardy korun. Letošní rozpočet počítal pro společné vzdělávání s přibližně dvěma miliardami. Ministerstvo školství by do podzimu mohlo dokončit návrh změn ve vyhlášce o společném vzdělávání ve školách, které připravuje na základě věcné a finanční analýzy dosavadního fungování inkluze.

Revizi společného vzdělávání avizoval ministr Robert Plaga (ANO) už při svém nástupu do funkce loni v prosinci. Nechce zpochybňovat, že někteří žáci potřebují asistenta pedagoga, který se bude věnovat jen jim samotným. V jiných případech je ale podle něj vhodné, aby jednoho asistenta sdílelo víc žáků. "To vytvoří následně z mého pohledu i efektivní využívání prostředků," řekl v rozhovoru pro ČTK.

Vyhláška o společném vzdělávání dětí ve školách platí od září 2016. Její schválení tehdy vyvolalo bouřlivé diskuse, i když většina zdravotně postižených nebo jinak znevýhodněných dětí měla nárok na docházku do běžné školy od roku 2005. Výjimkou byly hlavně děti s lehkým mentálním postižením, které se vzdělávaly převážně odděleně.

Plaga by se v novele vyhlášky chtěl zaměřit také na zjednodušení administrativy, která souvisí s vytvářením plánů pedagogické podpory. Návrh změn by podle něj měl být hotov během podzimu. Se záměrem zefektivnit financování a snížit administrativu se vyhláška už dříve upravovala dvakrát - jednou loni v létě a potom na přelomu loňského a letošního roku.

"Oblast, která teď není dořešená, a vím, že terén trápí, tak to jsou poruchy chování," dodal ministr. Práce s žáky s poruchami chování a s autismem představuje podle odborníků pro učitele největší zátěž. 

Změny rámcových vzdělávacích programů by se měly urychlit

Plaga chce v nadcházejícím školním roce urychlit připravované změny rámcových vzdělávacích programů (RVP), podle kterých školy vytvářejí rozvrhy a určují obsah výuky. Současné tempo prací na změnách podle něj není uspokojivé. V roce 2019 by proto chtěl otevřít debatu o konkrétních úpravách v obsahu vzdělávání. 

Rámcové vzdělávací programy nahradily ve školství v roce 2005 jednotné osnovy. Dosud se programy pro různé typy škol doplňovaly o nová témata či se v nich upravoval počet hodin. Úpravy má na starosti Národní ústav pro vzdělávání (NÚV), který patří pod ministerstvo školství. Debata o nutnosti modernizace se vede od roku 2016, žádné konkrétní změny ale zatím ministerstvo nepředstavilo.

"S tím, jak je přistupováno k revizím rámcových vzdělávacích programů, jak z pohledu tempa, tak obsahu, v tuto chvíli spokojen nejsem," řekl ČTK Plaga. Dosavadní harmonogram, podle kterého ústav pro vzdělávání pracoval, počítal podle něj s dokončením úprav přibližně v letech 2022 až 2023. Ministr by chtěl, aby se úpravy zaváděly postupně a s některými konkrétními záměry se lidé seznámili už příští rok.

Vláda ve svém programovém prohlášení uvedla, že se zaměří hlavně na úpravy ve výuce matematiky, jazyků a informatiky. S přípravou vzdělávacího programu k informačním technologiím je Plaga spokojen, podle něj se nyní dokončuje. Debatu o matematice komplikuje snaha odborníků rozšiřovat obsah o další látku, místo toho, aby se zúžil na základ, podotkl.

"Nepředstavuji si to, že se přidají nové věci ke stávajícím," vysvětlil ministr. Současné množství látky by se podle něj naopak mělo redukovat na to, co je podstatné a na co by se vzdělávání mělo zaměřit. "To neznamená, že vůbec nebudu probírat předchozí látku, ale musí být v rámcových vzdělávacích programech prostor na to, aby tam bylo opakování," řekl. Na probírání nové látky by podle Plagy mělo stačit asi 70 procent času výuky, zbytek by pak učitel měl věnovat procvičování.

Plaga chce, aby se formulovaly výsledky učení pro různé ročníky vzdělávání. Platit by to mohlo po první, třetí, páté a sedmé třídě. RVP by podle něj měly obsahovat i modelové příklady způsobu výuky, které by učitelům mohly posloužit jako inspirace.

Související

Robert Plaga

Exministr Plaga bude řídit Národní akreditační úřad pro vysoké školy

V čele Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství stane bývalý ministr Robert Plaga. Od září skončí jako politický náměstek na ministerstvu školství. Ministr Petr Gazdík (STAN) ČTK řekl, že post v čele nezávislého akreditačního úřadu vnímá jako neslučitelný s funkcí náměstka. Nominace do vedení úřadu dnes schválila vláda.

Více souvisejících

Robert Plaga vzdělání handicapované děti Školství

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy