Konzumace slazených nápojů ve školách? Došlo k zásadní změně, vyplývá ze studie

Konzumace slazených nápojů ve školách v posledních letech klesá. Vyplývá to z mezinárodní Studie o dětech a jejich zdraví (HBSC), uvedl na dnešní tiskové konferenci Michal Kalman z Univerzity Palackého v Olomouci. Největší pokles je podle studie patrný u dětí ve věku 11 let. Ze školáků tohoto stáří popíjí podle letošního průzkumu sladké nápoje 11 procent dívek a 14 procent chlapců. Před čtyřmi roky bylo v obou kategoriích každodenních konzumentů o dva procentní body více. U patnáctiletých dětí každodenní konzumace u chlapců stagnovala na 17 procentech respondentů, u dívek klesla o procentní bod na 13 procent.

Nově začala studie zjišťovat i pití energetických nápojů - denně je podle ní pijí 3,3 procenta školáků. Podle Kalmana má skoro 11 procent dětí ve věku 13 a 15 let sklony k rizikové konzumaci energetických nápojů, tedy že je pijí minimálně dvakrát týdně. Skoro 60 procent dětí nepije energetické nápoje vůbec. Chlapci pak pijí energetické nápoje 2,5krát častěji než dívky.

Z hlediska krajů se nejvíce energetické nápoje pijí ve školách v Ústeckém kraji (20,5 procenta respondentů), v Libereckém (15,7 procenta) a v Karlovarském kraji (13,7 procent), naopak nejméně v Praze (7,7 procenta odpovídajících).

Souvislost s pitím energetických nápojů má přitom podle studie pravidelné kouření, opakovaná opilost nebo užívání marihuany. U slazených nápojů také, ale v menší míře. Děti, které pijí energetické nápoje také trpí častěji depresemi, bolestmi hlavy nebo jsou podrážděné, více času také tráví u počítače.

Data organizace sbírala loni od května do června na vzorku 13.377 dětí ze 665 tříd ve 234 školách.

Od předloňského roku začala na školách platit takzvaná pamlsková vyhláška, která zakazuje prodej nezdravých potravin a nápojů ve školních bufetech a prodejních automatech. Od loňského září se sice zmírnila, školy však nadále nemůžou v automatech a bufetech prodávat slazené nebo energetické nápoje. Zda se tento zákaz do údajů za loňský rok promítl, studie nezjišťovala.

Související

Více souvisejících

nápoje Univerzita Palackého děti Školství

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy