Bělobrádek o homosexuálech lže? ANO se pustilo do šéfa lidovců

Praha - Poslankyně a bývalá místopředsedkyně hnutí ANO Radka Maxová tvrdí, že současné zákony neumožňují jednomu z partnerů v homosexuálním svazku osvojit si biologické dítě druhého. Oponuje tak předsedovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi. V pořadu Události, komentáře se postavila i proti předsedovi Mladých křesťanských demokratů Petru Jurčíkovi.

Maxová je místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální výboru a předkladatelka poslaneckého návrhu, který má umožnit osvojení biologického dítěte jednoho homosexuálního partnera jeho protějškem. K tomu na včerejsím jednání vláda oficiálně nezaujala žádné stanovisko. KDU-ČSL v čele s předsedou Bělobrádkem k novele zákona o registrovaném partnerství přistupuje negativně.

Zákon je zbytečný, říká KDU-ČSL

"Podle našeho názoru návrh operuje s věcmi, které jsou možné řešit už podle současných právních norem," řekl Bělobrádek na včerejší tiskové konferenci vlády. "Už dnes mohou soudy rozhodovat, je-li to v zájmu dítěte, aby byly děti svěřeny, i když nejsou v manželství. Je to stejné, jako u heterosexuálních párů. V tomto smyslu vidíme tuto změnu jako zbytečnou, právně ošetřenou a svým způsobem možná i vygradovanou předvolebně," dodal předseda strany s tím, že to není nic proti homosexuálům, kteří jsou podle něj i členy jeho strany.

Předseda Mladých křesťanských demokratů Jurčík souhlasí. "Já doufám, že se naši zákonodárci se razantně vymezí proti tomuto návrhu. My dlouhodobě upozorňujeme, že tento návrh je úplně zbytečný," doplnil Bělobrádkova slova. Okamžitě také zmínil, že pokud by návrh prošel, nejpozději za rok by byl na stole požadavek na uzákonění adopcí dětí homosexuálními páry.

Podle Jurčíka problematiku již dnes řeší občanský zákoník, kde je prý jasně psáno, že pokud biologický rodič projeví zájem, může blízký příbuzný podat návrh a stát se účastníkem řízení o osvojení.

Dnešní zákony osvojení neumožňují

"To jsou liché argumenty, protože pan Bělobrádek argumentuje pouze soudy. Ale když si vezmeme každodenní praxi, to znamená informace od lekáře, či zastupování na různých úřadech, tito lidé na to nemají právo," kontrovala lidovcům Maxová. To by právě novela zákona měla změnit. U dětí mladších 12 let by opatrovník rozhodl, zda bude dítě svěřeno druhému partnerovi k osvojení, starší děti by se pak mohly rozhodovat samy.

Současná právní úprava podle Maxové neumožňuje jednomu z homosexuálních partnerů osvojení biologického dítěte toho druhého. Občanský zákoník podle ní umožňuje osvojení buď manželské, nebo osvojení jedincem. Registrované partnerství tedy tuto možnost postrádá.

Podle Maxové tedy Bělobrádek neříká pravdu, když tvrdí, že již dnes mohou soudy svěřit dítě do péče páru stejného pohlaví. "Nemám takové informace jako pan Bělobrádek, mám informace, že ten druhý partner na to nemá právo," řekla.

Křesťané nemusejí být proti homosexuálům

"Doufám, že tento problém je natolik zásadní, že my osobně budeme apelovat na naše zákonodárce, aby vyložili karty na stůl, a požadovali stažení tohoto zákona, protože to není koaliční zákon, a myslím si, že přijetí tohoto zákona je pro KDU-ČSL naprosto nepřijatelné," řekl Jurčík.

"Já si myslím, že to je trochu megalomanské," oponovala Maxová. Dodala, že například v Rakousku byli křesťané jednou z velkých stran, které prosadily tento zákon, a že i papež se vyjádřil větou "Kdo jsem já, abych soudil gaye?" - křesťanští demokraté v České republice jsou podle ní "papežštější než papež".

Tuto reakci Jurčík označil a demagogii. "Já se bojím jedné věci - pořád se bavíme o právech těch párů, ale nezaznívá tady nic o právu dítěte," dodal. Podle něj je právo dítěte na prvním místě. Bojí se toho, že pokud dítě nebude s osvojením souhlasit, nemusí mít právo rozhodnutí zvrátit. "Právě proto je tam status opatrovníka a pracovníků sociálně-právní ochrany dětí, kteří dítě do 12 let budou zastupovat, takže si myslím, že to tam je jasně vymezeno," reagovala Maxová.

K celé diskusi se pak vyjádřil i dětský psycholog Václav Mertin. Podle něj by dopad na psychiku osvojeného dítěte byl - v případě, že se jedná o slušné lidi - pouze pozitivní. Z hlediska dítěte je prý nejdůležitější, aby měl dítě někdo rád a uspokojoval jeho potřeby. Jestli to jsou normální rodiče, babička, teta, nebo homosexuální rodiče, je podle něj jedno.

Související

Radka Maxová

Europoslankyně Maxová odchází z ANO. Babišovo hnutí podle ní jen rozdává peníze

Europoslankyně Radka Maxová opouští hnutí ANO. Maxová patřila k zakládajícím členům v současnosti nejsilnějšího politického uskupení v Česku. Uvedla, že se hnutí odklonilo od původních idejí a převládají v něm marketingové zájmy. Výhrady má k jeho sociální politice a vadí jí, že hnutí už nestojí o její názory. Poslankyní Evropského parlamentu Maxová zůstane.
Radka Maxová

ANO zase může přijít o europoslance. Maxová zvažuje odchod z hnutí

Europoslankyně vládního ANO Radka Maxová, která byla přítomná při jeho vzniku v roce 2011, a tudíž patří mezi jeho první členy, avizovala, že zvažuje odchod ze strany. Důvodem je její nespokojenost se směrem, kterým se hnutí ubírá. Vadí jí nejen podpora ze strany komunistů, nýbrž i neochota pouštět se do některých kontroverzních a nepopulárních témat.

Více souvisejících

Radka Maxová Pavel Bělobrádek Homosexuálové

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 25 minutami

před 49 minutami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy