Psychiatři uvěřili duševně nemocné, kritizuje Stehlíková

Praha - Psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková se na svém blogu vyjádřila k postupu při propuštění žďárské útočnice. Vadí jí, že psychiatři uvěřili schizofreničce, která již spáchala jeden zločin, i že se v podobných případech hledí pouze na předpisy.

"Žďárská tragédie ukázala, jak nebezpečné je přemýšlet ve stereotypech," začíná Stehlíková. K vydání rozhodnutí prý stačí dodržení podmínek, pravidel a předpisů.

"A pokud se stane neštěstí, nikdo nenese osobní zodpovědnost, neboť žádný zákon či předpis nebyl porušen. Kolektivní zodpovědnost – žádná zodpovědnost," kritizuje Stehlíková systém.

"Patří pacientka, která se pokusila unést sedmileté dítě a pobodala vychovatelku do zdravotnického zařízení bez jakékoliv ostrahy?" ptá se. Pro takovéto případy byly v Brně a Opavě zřízeny detenční ústavy, ve kterých se - i podle ministryně spravedlnosti Heleny Válkové - podmínky podobají spíše věznici, než léčebně.

Soudní znalec však ve svém posudku umístění do detenčního ústavu nepožadoval. Soud proto zvolil ochrannou psychiatrickou léčbu v nemocnici.

"Proč projevovat takový liberalismus vůči pachatelce tak nebezpečného činu? Protože se nic nestalo a vychovatelka dítě ubránila? Protože byla nemocná? Nebo protože pachatelkou byla žena?" ptá se Stehlíková.

Schizofrenici často předstírají, že jsou v pořádku

Pachatelka byla letos v únoru propuštěna z ústavu do ambulantní léčby. "U pacientky, která se již jednou chovala tak brutálně, byla na místě mimořádní obezřetnost," říká Stehlíková. "Proč před propuštěním pachatelky domů nebyl požadován aktuální znalecký posudek psychiatra, eventuálně klinického psychologa?" dodává.

Soudce se při rozhodnutí o propuštění prý řídil jedním odstavcem vyjádření psychiatrů, který říká, že pacientka lituje svého činu a splňuje potřebné podmínky. Pacienti trpící psychózou ale podle Stehlíkové často disimulují, neboli popírají existenci potíže, a umějí dokonale předstírat svůj náhled na onemocnění s cílem propuštění z nemocnice.

"Psychiatři uvěřili duševně nemocné pachatelce brutálního zločinu, a soud uvěřil psychiatrům bez dalšího zkoumání či nezávislého odborného posudku," říká Stehlíková.

Podle ní velká část schizofreniků brzy po propuštění z nemocnice užívá léky nepravidelně, nebo je přestane užívat vůbec. Kontrolování pravidelného užívání je při ambulantní léčbě prý velmi obtížné či nemožné. "To má za následek rychlé a časté relapsy, tedy akutní návraty závažných psychiatrických symptomů, včetně bludů a halucinací," dodává.

Musíme využívat všech dostupných možností

Lidé trpící paranoidní schizofrenií mají prý častěji agresivní tendence, zejména když se již v minulosti podobného chování dopustili. "Za brutální zločin, který spáchala pacientka s paranoidní schizofrenií, nemůže jen její velmi zlá duševní choroba, ale i naše pohodlnost," říká Stehlíková.

Tvrdí, že je chyba, když se v podobných případech zodpovědné osoby a instituce drží jen předpisů, zavedených postupů a nevyužívají všech dostupných možností, jako jsou detenční ústavy.

Poučení ze žďárské tragédie by se podle Stehlíkové mělo projevit jak větší zodpovědností pověřených osob, tak změnou legislativy. "Společnost by se měla lépe chránit před riziky, které lze předvídat," zakončuje.

Související

Miloš Zeman

Případ výroků Stehlíkové o Zemanovi se odkládá, potvrdila žalobkyně

Státní zastupitelství potvrdilo odložení případu výroků psychiatričky a bývalé ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové o fungování Hradu v době nemoci prezidenta Miloše Zemana. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy. Stehlíková v médiích zpochybňovala, zda v době své nemoci rozhodoval o fungování úřadu hlavy státu sám Zeman, nebo za něj rozhodovali lidé z jeho okolí. 
Praha

Trestní oznámení Hradu na Stehlíkovou prověří žalobkyně

Trestní oznámení prezidentské kanceláře na psychiatričku a bývalou ministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou o fungování Hradu v době nemoci prezidenta Miloše Zemana prověří státní zástupkyně. Policie sice případ odložila, prezidentská kancelář ale proti rozhodnutí podala stížnost. České televizi to řekl obvodní státní zástupce Jan Vychyta.

Více souvisejících

Džamila Stehlíková vražda na střední škole ve Žďáru nad Sázavou (14.10.2014)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy