Tajné financování a krádeže za Topolánka? John prozradil víc

Praha - Kauza ProMoPro, která vypukla začátkem roku 2011, se točí kolem audiovizuální zakázky v době českého předsednictví v EU. Podle policie bylo ukradeno 388 miliónů předražením zakázky na technické zajištění českého předsednictví v roce 2009. Známý moderátor a publicista Radek John na tomto případu ilustruje, jak se "kradly peníze z veřejných rozpočtů za vlády Mirka Topolánka."

Firma ProMoPro si za zakázku na zajištění audiovizuálních služeb naúčtovala 525 miliónů korun a John se předně podivuje nad tím, že nebylo žádnému z úředníků na úřadu vlády divné, jak velkou částku si firma žádá. Podotýká navíc, že předraženou zakázku získala společnost bez veřejné soutěže.

"Možnost krást veřejné peníze v tak velkých objemech je výsledkem systému zavedeného českými politiky po roce 1989, kdy ministr není povinen zjišťovat u žádné zakázky cenu obvyklou. Proto mohlo dojít nejen k předražení zakázky v kauze ProMoPro, ale například i při nákupu letadel Casa i Pandurů, proto se české dálnice stavěly dráž a méně kvalitně než v civilizovanějších zemích Evropy," popisuje John na webu Security magazínu.

Nejklíčovější je podle něj otázka, kam šly odcizené peníze. "Šlo opravdu jen o sprosté krádeže do soukromých kapes, anebo o všemi, kdo byli u moci, tolerovaný systém tajného financování politických stran?" pzá se publicista.

Doufá, že na tuto otázku odpoví začínající soudní proces s těmi, kteří údajně ukradli a nebo umožnili ukrást stovky miliónů v kauze Promopro. "Vyjde při něm najevo i řada pozoruhodných triků používaných při vyvádění veřejných peněz na soukromá konta," domnívá se John.

Za nejbizarnější ale považuje vyvedení 135 miliónů přes ostrov Dominika v Karibském moři. "Majitelem firmy, která peníze kasírovala, je místní domorodec, který podepisoval svému „příteli" právníkovi listiny, aniž znal jejich obsah. Stal se tak majitelem londýnské firmy, která byla údajným subdodavatelem zakázky pro firmu ProMoPro," píše John.

Podotýká, že obyvatel ostrova ovšem policistům vypověděl, že netuší, čím se jeho firma zabývala, kolik měla zaměstnanců, nebo že by zajišťovala cokoliv na jakýchkoliv konferencích v České republice. "Netušil ovšem ani to, že za svoji „činnost nečinnost" získala jeho firma 135 miliónů korun. Za svou službu bílého koně dostal dvě láhve vína a jeden nebo dva šeky na dvě stě nebo tři sta dolarů," dodává John.

Sledovat další absurdity, které vyjdou při soudním projednávání více než třistamiliónové krádeže veřejných peněz najevo, bude prý pozoruhodné. "Obžalováno je dvanáct organizátorů krádeže, majitel firmy ProMoPro, šéfové firem, přes které byly peníze údajně vyváděny a tři bývalí úředníci úřadu vlády, kteří to umožnili," dodává John s tím, že soudní proces bude trvat týdny.

Související

Ústavní soud ČR

Kauza Promopro definitivně končí, Ústavní soud odmítl stížnosti odsouzených

Kauza Promopro spojená s českým předsednictvím v EU definitivně končí, Ústavní soud odmítl stížnosti části odsouzených. Podali je Jaroslav Veselý, Vlastimil Maxa, Marcel Příkopa, Ivan Komárek, všichni dostali nepodmíněné tresty. Ústavní soudci stížnosti označili za zjevně neopodstatněné, zjistila ČTK z anonymizovaných usnesení v databázi soudu.
soudy

Verdikt v kauze Promopro bude řešit Ústavní soud, dostal stížnost

Verdiktem v případu Promopro se bude zabývat Ústavní soud. První z odsouzených podal stížnost, zjistila ČTK z justičních databází. Soudy v kauze potrestaly skupinu podnikatelů v souvislosti se zakázkou na audiovizuální techniku pro české předsednictví EU. Podle informací ČTK je pisatelem stížnosti Jaroslav Veselý.

Více souvisejících

kauza: promopro Radek John

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy