Umírněný postoj k islámu? Známý spisovatel promluvil, zmínil i Zaorálka a opřel se do Klause

Praha - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek zaujal podle spisovatele a publicisty Ondřeje Neffa rozumný postoj, když upozornil na to, že s radikálním islámem mají bojovat sami muslimové. Neff má ale k jeho slovům jednu výhradu, a sice, že šance na vítězství umírněných je blízká nule. Dokládá to historickými příklady.

"Intervence vždy skončily fiaskem. Intervenční neúspěchy byly velmi vydatnou živinou pro ruskou komunistickou ideologii – poměrně nejúspěšnější interventi proti komunistickému moru byli Čechoslováci, ale i ty znechutila neschopnost nekomunistických sil a z bojiště se stáhli," píše publicista.

"Američané v Korejské válce za cenu obrovských obětí dosáhli aspoň statu quo poté, kdy komunistická Čína proti nim nasadila takzvané dobrovolníky a oni se neodvážili použít atomovou zbraň," dodává Neff na webu Neviditelný pes s tím, že to bylo dobře, protože by sice v Koreji na severu byl normální prosperující stát, ale oni by měli atomovou válku na talíři dodnes.

Nemožnost úspěchu intervence v konfliktu s charakteristikou občanské války lze podle něj i empiricky doložit. "Regulérní armáda moderního typu má šanci jen proti jiné regulérní armádě. Což se ukázalo v Iráku, kdy porážka Husajnova vojska byla okamžitá a zdrcující. Jenže proti gerile má regulérní armáda jinou pozici, to poznal i Napoleon a za jeho španělského dobrodružství se slovo gerila zrodilo," tvrdí spisovatel. Poukazuje ale na to, že Napoleon nebyl závislý na veřejném mínění a tlaku tisku.

Neff dále připomíná, že "ideolog a hlásná trouba Putinovy propagandy" Václav Klaus se opakovaně vyslovil proti pokusům o destabilizaci nebo rozkladu Ruska. "Ano, tak hluboko klesl," tvrdí Neff.

O destabilizaci Ruska se podle jeho názoru nikdo nepokouší a Klaus tak podle něj "tupě reprodukuje ruské propagandistické žvásty určené domácímu publiku." Spisovatel podotýká, že Západ se pokouší odradit Rusko od dalších pokusů o revizi státních hranic, nic víc.

V zájmu Západu je tak podle něj spolupráce s Ruskem a ne jeho rozklad nebo destabilizace. "Tím spíš, že je vnější hrozba oběma stranám společná," dodal.

Související

Miloš Zeman

Zeman je magor, zrušme raději přímou volbu, vyzývá Ondřej Neff

Praha - Miloš Zeman opět rozvířil vody české politiky. Neuplyne týden, aby novináři nepsali podobnou větu. Naposledy se hlava státu zapojila hlavně do dvou kauz. Jeho výroky kolem novičoku měly mezinárodní přesah, jeho odmítání Miroslava Pocheho coby ministra zahraničí rozzlobilo hlavně ČSSD.

Více souvisejících

Ondřej Neff Lubomír Zaorálek Václav Klaus

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy