Stovky lidí se v Praze bouřily proti islamu. Takhle hřímal Okamura

Praha - Asi pět stovek lidí se podle odhadu policie sešly dnes v poledne na Staroměstském náměstí v Praze na demonstraci proti islámu v Česku. Mezi účastníky protestu je i předseda hnutí Úsvit a poslanec Tomio Okamura nebo šéfka hnutí Česká suverenita Jana Volfová.

Na Staroměstském náměstí se krátce před polednem sešly také asi čtyři desítky lidí k bohoslužebnému setkání za soužití s menšinami a souběžně s protiislámskou demonstrací se konal recesistický protest parodující hesla odpůrců islámu.

Účastníci demonstrace proti islamizaci a islámské migraci se u pomníku Jana Husa shromáždili s českými vlajkami a s prapory sdružení Islám v ČR nechceme s přeškrtnutými mešitami. Někteří přišli s transparenty s nápisy "Multikulti nechceme" nebo "Čechy Čechům, ne vyznavačům".

Jako první řečník vystoupil Okamura, který vyzval, aby se Česko bránilo "cílenému pronikání nepřátelské ideologie, jejímž cílem je zrušení demokratických principů, na kterých dnešní Evropa stojí". "Islámské učení hlásané v nereformované, původní středověké podobě odporuje nejzákladnějším ústavním principům všech evropských zemí," zdůraznil šéf Úsvitu. Doslovné dodržování islámu a islámského práva je podle něj neslučitelné s demokracií.

"Musíme být tolerantní, ale nejde to jednostranně. My jejich hodnoty nesmíme sdílet ani tolerovat," apeloval Okamura. Volfová v závěru demonstrace vyzvala, aby lidé po vzoru prezidenta Miloše Zemana posílali ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) deštníky. "Stačí malé paraplíčko vzhledem k velikosti Zaorálkových myšlenek," prohlásila Volfová.

Shromáždění odpůrců islámu z druhé strany Husova pomníku sledovalo několik desítek recesistů s transparenty, na nichž parodovali hesla demonstrantů. Tito protestující tak vyzývali "Island v ČR nechceme", "Sundejme ženám bundy", "Island do Evropy nepatří" nebo "Zastavte pokoutnou islandizaci". Toto heslo doplňoval obrázek Krtečka vylézajícího z krtince. Obě demonstrace oddělovali policisté a antikonfliktní tým, žádný střet se ale neodehrál.

Po projevech a minutě ticha za oběti holokaustu a islámského teroru se účastníci protiislámského protestu za dozoru policie vydali na pochod Prahou na Letnou k sídlu ministerstva vnitra. To podle demonstrantů odpovídá za kontrolu imigrace a mělo by lépe dohlížet na církve, aby v nich nebyli nesnášenliví jedinci. K ministerstvu pochod dorazil kolem 13:30 a po chvíli se jeho účastníci rozešli.

Související

Prvomájová demonstrace Národní demokracie proti EU a české vládě

ROZHOVOR: Na podzim nejspíš uvidíme nepříjemné věci, míní expert na extremismus Jan Charvát

Velká část tuzemské veřejnosti se v důsledku stereotypních mediálních výkladů stále domnívá, že příslušník krajní pravice rovná se skinhead s vytetovaným hákovým křížem, upozorňuje odborník na extremismus Jan Charvát v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Politolog z Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy v něm mimo jiné přiblížil, jak došlo k rozpadu tuzemských krajně pravicových struktur či nakolik se krajní pravice etablovala v prostředí stále populárnějších bojových sportů. Vysvětlil také, proč očekává, že současné ekonomické problémy povedou spíše k posílení populistů a demagogů než skutečných radikálů a extremistů.

Více souvisejících

Demonstrace proti islámu (Praha)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy