Huml opět šokuje: Kvůli Brodu zúčtoval s policisty, novináři, Johnem, Langerem...

Praha - Poslanec za ČSSD Stanislav Huml, který se do podvědomí občanů v poslední době zapsal především svými výroky na adresu tenistky Petry Kvitové nebo prohlášením, že sestřelení malajsijského boeingu a teroristický útok v USA z 11. září 2001 má na svědomí CIA, si opět nebral servítky. Tentokrát ohodnotil stylem jemu vlastním masakr v Uherském Brodu, při němž přišlo o život osm lidí a střelec.

Huml předně upozorňuje, že ve svém hodnocení vychází ze znalost poměrů, sledování zpravodajství a z diskusí se sloužícími policisty, meizi nimiž je mnoho zapálených a obětavých kluků a holek, připravených každému pomoci. "Nechci být vnímán jako generál po boji. Sám jsem měl několikrát náboj v hlavni i když jsem sloužil u dopravky. Vím co je strach a jak je nutné jej překonávat," píše úvodem na svém webu.

Následně se věnuje první části své úvahy, kterou pojmenoval "Policie". "Místo kvalitního a pravidelného výcviku policisté střílejí na sucho, protože není na náboje. Politika minulých vlád. Poděkujme Langerovi, Kubicemu i Johnovi. Velení nestojí za nic – jak jinak mohu vnímat slova pana Vaňka, že ti, kdo použijí opakovaně donucovací prostředky, jsou pod dohledem a tedy podezřelí, zralí na propuštění," rozjel se Huml hned na počátku.

Zúčtoval také s kraským ředitelem, jehož slova o tom, že se vyjednávalo a proto zákrok stopli už bez emocí, už nemůže poslouchat. "Pane řediteli, když pachatel vraždil, tak se nevyjednává. Na místo někdo navelel mnoho sil a prostředků. S úkolem řídit dopravu? První hlídka nebyla složená ze zbabělců (jak se dnes píše), oni šli až do restaurace a stáhli se, když proti nim spustil pachatel palbu. Divím se jen, že spontánně neodpověděli. Proti nebezpečnému pachateli nemuseli mít žádné zábrany. Neměli však zabezpečený zadní východ, pokračovat v zákroku mohlo skončit s pachatelem na ulici mezi lidmi. Co jim lze vyčíst je opuštění již dobytého prvního patra. Ustoupit měli za první roh a tam zůstat. Ven z budovy je zřejmě vyhnal další nedostatek – absence spojení," píše dále poslanec.

O pár minut později na místo přijela druhá hlídka a policistů tam podle všeho bylo už 7. Huml upozorňuje, že nyní mají informace i osobní zkušenost a zajistit oba vchody již jim nic nebrání. "Po celou dobu všem zúčastněným má cinkat výstražný zvoneček se zprávou – jsou tam zranění, v ohrožení života je na záchodě živý ohrožený člověk. Čekat a o nic se nepokusit někdo rozhodl. Kdo to byl mě zajímá ze všeho nejvíc," zaráží Humla.

Upozorňuje, že hasiči mají jedno pravidlo, a to, že velí velitel družstva, které přijelo na místo jako první, a i kdyby v druhém sledu přijel generál Ryba. U policie se velení předává. Každý další velitel se totiž musí nejprve znovu seznámit se všemi detaily a ztrácí čas. 

"Všichni zemřeli hned? Nevěřím."

Podle posledních informací všichni postřelení zemřeli prakticky okamžitě, tomu ale Huml nevěří. "Pokud nedodáme slovo po posledním výstřelu do těla poškozeného. Jinak jsme v pomateném důchodci ztratili střelce mimořádných kvalit, který jak na člověka zamířil, tak jej první ranou zabil. Pokud těch ran bylo víc, pak mezi první a poslední ranou (dorážející) mohla být nespecifikovaná časová prodleva," píše poslanec.

Následně zavzpomínal na vlastní zážitek ze služby v dobách dávno minulých, kdy přijel k nehodě, kde stála záchranka na krajnici a vedle ní ležel v mrazu na fólii těžce zraněný řidič a nad ním stál lékař. "Co se děje? Proč nejedete do nemocnice? Čekáme na vrtulník. Jak dlouho? Už 15 minut. Jdu k vysílačce a volám operační, abych jej zaurgoval. Po dalších minutách dostávám odpověď z operačního střediska (po telefonátech na vyšší instance) – vrtulník ani neodstartoval pro nízkou oblačnost. Lékař na záchrance skončil," zavzpomínal Huml s tím, že sama existence zásahových jednotek nemůže snižovat akceschopnost policie, ale jsou situace, kdy si policisté v rajonu musí poradit sami. 

Co se novinářů týče...

Ve druhé části své úvahy se Huml věnuje práci novinářů. Televize Prima si podle něj vedla dobře a odvedla poctivou práci, neboť Pavel Lebduška předal informaci bleskurychle na linku 158. "Mluví s lidmi a téměř bez komentáře nám pouští jejich svědectví. V této kauze není co zmařit. Pachatel zemřel, soud se konat nebude. Prací novináře je nestranně informovat a poukázat na nedostatky," uvádí.

Dodává, že podle dosavadních zjištění selhává zejména komunikace se samosprávou a to, že policisté nejsou schopni realizovat ani vlastní, přesně popsaný manuál. "Se vší vážností tvrdím, že selhaly velicí struktury. Ať už ekonomicky vyvolanou absencí nácviku, tak organizací zásahu na místě samém. Jen takový detail – transportér se zásahovou jednotkou přijíždí na místo činu bez majáku. Když policisté vyndavají věci z auta, maják už má. Proč jej nasadili až po jízdě? Jeli vůbec pod majákem na místo?" píše poslanec.

Vzkaz má i pro ty, kteří brečí, že je málo policistů. "Není to tak, že jim ten stav vyhovuje, protože prostředky dostávají i na ně a peníze jsou přerozdělovány do odměn? A kolik procent těch odměn plyne opravdu aktivním a výkonným policistům," zamýšlí se.

Závěrem připomíná staré rčení o rybě, která smrdí vždy od hlavy. "Neodsuzujte zakročující policisty, kteří tam byli první. Ti zřejmě opravdu jeli na maják a našli odvahu vyjít do prvního patra a otevřít dveře ohroženého prostoru," uzavřel Huml.

Související

Zdeněk Ondráček na Donbasu

Ondráček je ve všem nevinně? Komunista se dočkal nečekaného zastání

Ministr zahraničí Tomáš Petříček, premiér Andrej Babiš i zahraniční výbor Poslanecké sněmovny se distancovali od cesty komunisty Zdeňka Ondráčka do mezinárodně neuznávané Doněcké republice. Komunista, který se sešel s hlavou tamních separatistů ale trvá na tom, že šlo o soukromou návštěvu, kterou nemusí vysvětlovat. Přestože se na něj valí kritika, dočkal se i zastání.

Více souvisejících

Stanislav Huml Střelba v restauraci Družba v Uherském Brodě (24. 2. 2015)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy