Odpovídal bych na palbu palbou. Huml hodnotí policejní zásah v Uherském Brodě

Praha – Pochybila policie při zásahu v Uherském Brodě? Mohl někdo z postřelených přežít palbu šíleného střelce? Těmito otázkami se na pokyn policejního prezidenta zabývá odbor vnitřní kontroly policejního prezidia. Zákrok prověřuje také Generální inspekce bezpečnostních sborů. Stanislav Huml má jasno, o svůj názor se podělil o svoje postřehy v pořadu Interview ČT24.

„Mám pochybnosti o zásahu policie," přiznal Huml s tím, že první dva policisté, kteří sena místo činu dostali, jednali správně. Vběhli do restaurace Družba, kde podle hlášení zaútočil senior s pistolí. Když zjistili, co se stalo, restauraci opustili a čekali na posily před budovou. „Mluví se o nich jako o zbabělcích, ale já to vidím jinak. Nebylo jich dost, aby zabezpečili budovu. Útočník by mohl opustit restauraci zadním východem a se zbraní utéct do města," vysvětloval svůj názor poslanec ČSSD a člen bezpečnostního výboru. Podle něj by počet obětí v tomhle případě mohl rapidně stoupnout.

Problém Huml vidí v následném jednání. „Přijelo dalších pět vyzbrojených policistů. Ta situace nebyla o vyjednávání. Když byly informace o tom, že útočník střílel, chtělo to hned zasáhnout," myslí si bývalý dopravní policista, podle kterého se ještě dlouho bude spekulovat o tom, jestli bylo možné někoho zachránit. Policie paradoxně v roce 2013 nacvičovala situaci s podobným scénářem. Na základě cvičení „Aktivní střelec" byly vytvořeny metodologické pokyny, jak v takových situacích zasahovat. „Měli informace o střelci a o zraněných. Zákrok měl hned začít. Já se ptám: kdo rozhodl o tom, že se bude čekat na zásahovou jednotku z Brna?" tázal se řečnicky Huml.

Policie sice má nastavenou metodiku, podle politika ale řadovým policistům chybí pravidelná cvičení, „Jeden náboj stojí osm korun. Kvůli šetření se omezují hodiny na střelnici. To by se mělo změnit," říká rázně Huml, který navrhuje cvičení jednou za měsíc, při kterém by se kromě metodiky cvičila třeba i sebeobrana a střelba. „Ministr Chovanec se k tomuto návrhu staví rozumně. Dnes jsme o tom jednali na výboru za jeho účasti. Cvičení už se konalo v Praze a v severních Čechách a v pardubickém kraji. Jak jsou na tom ostatní kraje, to nevím," přiznal sociální demokrat.

„Jsem přesvědčený, že bych na palbu odpovídal palbou," popisoval Huml, jak by se zachoval v případě, že by byl v kůži policistů, kteří byli na místě střelby první. Přesto bývalý policista přiznal, že jako dopravák svou zbraň nemusel nikdy vytahovat. „Ale v nebezpečných situacích jsem byl," dodal. Na výsledky vyšetřování bylo uvaleno embargo, podle Humla tak bude možné hodnotit policejní zásah až za měsíc nebo dva.

„Nevěřím vyjádření, že všichni byli hned na místě mrtví. To by musel být geniální střelec, že by mu stačila na každého jedna přesná rána. V médiích se dokonce mluvilo o tom, že servírka křičela a umírala v bolestech asi padesát minut," říká Huml s tím, že kdyby zásah policie proběhl rychleji, mohl zřejmě někdo z postřelených přežít.

„Zásahová jednotka přichází až ve druhém sledu. I kdyby byla zásahová jednotka v každém kraji, zřejmě by se v tomto případě nic nezměnilo," komentoval politik situaci, kdy jednotka musela přijet až z Brna. Problém je podle Humla jinde. „Všichni řadoví policisté musí být připraveni na takový zásah. Zbraň mají. V autě by měli vozit další potřebné vybavení," domnívá se bývalý policista a dodává, že výzbroj by si mohli vzít třeba od armády, která ji nepoužívá.

Související

Více souvisejících

Střelba v restauraci Družba v Uherském Brodě (24. 2. 2015) Stanislav Huml Policie ČR

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy