Ministr Ťok čelí podezření z korupce z doby, kdy šéfoval firmu Skanska

Praha - Stavební společnost Skanska čelí podle Radiožurnálu podezření z korupce z doby, kdy ji vedl nynější ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Švédští interní auditoři v roce 2011 údajně zjistili, že česká pobočka vyvedla ze svého hospodaření nejméně 100 milionů korun, uvedl rozhlas.

Peníze údajně putovaly na úplatky do firmy, s níž Skanska spolupracovala na dostavbě silnice R7. Ťok i Skanska odmítli, že by šlo o korupční jednání. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyzval ministra, aby veřejnosti poskytl maximum informací o této kauze, a vyvrátil tak veškeré pochybnosti.

Skanska označila informace o úplatcích, které získal švédský a český rozhlas od dvou vysoce postavených zdrojů z firmy, za nepřijatelné a nepodložené spekulace.

"Skanska v roce 2011 provedla rozsáhlý interní audit tohoto projektu. Na základě všech prověřených dokumentů a osobních výpovědí vznikla závěrečná zpráva auditorů, která jednoznačně vylučuje jakékoli porušení etických zásad," uvedla v tiskové zprávě česká Skanska. "Reportáže nepřinášejí žádná fakta, která by toto obvinění potvrdila," tvrdí stavební firma.

Švédské rádio Ekot na svých internetových stránkách uvedlo, že interní kontrola ve Skansce v roce 2011 odhalila vyplacení úplatků, vedení firmy ale neučinilo v reakci na to žádné kroky. "Je správné, že jsme provedli interní kontrolu, ta však neodhalila nic, co by ukazovalo na nějaké provinění vůči etice," řekl agentuře Reuters Edvard Lind ze švédského zastoupení Skanska.

Premiér Sobotka očekává, že Ťok i Skanska co nejdříve veřejnosti vše objasní a vyvrátí podezření z korupce. "Je to na něm a já mu držím palce, aby všechny kroky vysvětlil," řekl dnes předseda koaliční vlády na Radiožurnálu. Zatím prý nemá informace o tom, že by v tomto případě byl porušen zákon.

Výběrové řízení na dostavbu silnice R7 vyhrálo v roce 2008 konsorcium firem EDS, Geosan Group a Skanska. Šlo o zakázku za 2,2 miliardy korun. Vedoucím konsorcia byla podle rozhlasu Skanska se 71,5 procenta, o dva roky později se však 16,5 procenta vzdala ve prospěch Geosanu. Geosan získal peníze, ale místo aby začal sám stavět, najal si na výstavbu mostu Skansku, ale za méně peněz, popsal Radiožurnál.

Související

Skanska

Skanska je opět plně v rukou českých manažerů, Švédové vedení opustili

Praha - Správní rada tuzemské pobočky stavební společnosti Skanska je opět plně v rukou českých manažerů. Mateřský švédský koncern z vedení české Skansky odvolal švédské zástupce, skončil tedy i předseda správní rady Mats Williamson. Nejméně jeden Švéd byl členem vedení české Skansky nepřetržitě od roku 2010. Dnes o tom informoval web deníku E15.
Skanska

Skanska propustí 3000 lidí, varovala před slabším ziskem

Stockholm/Praha - Největší skandinávská stavební společnost Skanska se chystá propustit 3000 lidí, což je asi sedm procent z celkového počtu zaměstnanců. Firma oznámila, že loňský zisk by nemusel dostát očekávání. Skanska působí i v České republice

Více souvisejících

Skanska Dan Ťok (ministr dopravy)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 37 minutami

před 53 minutami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 12 hodinami

Trumpův úspěch. Soud v kauze tajných dokumentů se odkládá na neurčito

Začátek procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem v kauze nakládání s tajnými dokumenty byl odložen na neurčito, informovaly světové agentury. První stání bylo původně naplánováno na 20. května. Floridská soudkyně Aileen Cannonová jej zrušila a nový termín nestanovila. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy