Konvoj USA: Mají nás za hlupáky? Amerika má tyhle cíle, zuří publicista

Praha - Politický analytik a publicista Tomáš Haas, který byl poradcem prezidenta Václava Klause a dvou premiérů, se zaměřil na plánovaný konvoj amerických vojsk, který na sklonku března a dubna projede Českem. Podobně jako mnozí další i on považuje přesun za demonstraci síly.

"Konvoj obrněných vozidel a transportérů má podle oficiálních tiskových zpráv demonstrovat Rusku, že síly NATO jsou v pohotovosti. A zároveň nám naše vláda říká, že jde o běžný přesun vojenské techniky a jednotek NATO, jakých bylo jen v loňském roce uskutečněo 131. Kdosi nás má za hlupáky," píše hned v úvodu Haas na sociální síti.

Publicista primárně pochybuje, že přesun něco "ukáže" Rusům, neboť se domnívá, že ruští vojenští experti o schopnosti americké armády přesunout část mechanizovaného pluku nepochybují. Informace o tom, že se jedná o běžný přesun techniky ale podle něj usvědčuje mluvčí NATO a našeho ministerstva obrany a i média ze lži, neboť nejde běžný o přesun, ale o demonstraci síly.

"Běžný není proto, že podobné dálkové přesuny se nedělají po silnici. Dělají se po železnici, z několika prostých důvodů, které pochopí i průměrně inteligentní civilista. Po železnici se dělají proto, že je to rychlejší, je to daleko levnější, nepoškozuje to silnice a dálnice, nenarušuje to dopravu. Stačí jen zauvažovat nad cenou spotřebovaných pohonných hmot, a logistické složitosti přesunu. Ne pánové, není to běžný přesun, jakých bylo v loňském roce uskutečněno 131 aniž to většina občanů zaznamenala. Pravdivá je ta první část oznámení, je to demonstrace síly a připravenosti," podotýká Haas.

Nad možným úmyslem plánovačů přesunu demonstrovat Rusku, že americká armáda se připravuje, v případě konfliktu, ustoupit od východního Baltu na území Německa, ale pochybuje. Podle něj má konvoj spíše demonstrovat občanům země, přes kterou kolony pojedou, že vojska USA jsou zde, a že se mohou přes jejich území převalit během několika hodin.

"Ale Česká republika a USA jsou spojenci a tak nechápu, proč ta demonstrace. Pochybuje snad vláda Spojených států o naší loyalitě? Pochybuje snad, že kdyby kterýkoliv stát NATO byl napaden, nesplníme svou povinnost podle článku 5. Atlantické smlouvy? Podle mého, chtějí USA - a nedělejme si iluze, dnešní NATO JE USA - dosáhnout dvou věcí. A to jedním tahem," dodává.

První z těch věcí je podle něj snaha o vyhrocení veřejné diskuze a vyvolání tlaku na to, aby loyalita přesáhla rámec článku 5. smlouvy. "Máme se připravit na to, že může vzniknout konflikt který nebude tak ostře a viditelně zahájen útokem nepřítele na stát NATO. A veřejnost má podpořit NATO v jakémkoliv případě, i tam kde jsou pochybnosti o tom, kdo je agresorem. Jde o rozšíření sloganu "My country, right or wrong" ("Má vlast, ať je, či není v právu") na celou alianci a především na USA," píše publicista.

Za druhé má podle něj vyvolat a eskalovat ještě větší polarizaci společnosti. "Úmyslem je "odkopat" oponenty docilního postupu a pochybovače. Zastrašit je, zpochybnit je a jejich motivy, ukázat je jako "Pátou kolonu" nepřítele, jako při nejmenším nespolehlivé elementy, při nejhorším zrádce a sabotéry jednoty národa. Již dnes vidíme, jak stoupla frekvence jejich označování za "Pátou kolonu" politiky, známými osobnostmi i medii samotným," dodává.

Podle publicisty jsme nyní subjektem velké kampaně, velké ofenzívy propagandistické války, která sama nemá smysl, má ho jen v případě, že je přípravou na další eskalaci směrem ke skutečné válce. "Já odmítám tuto hru hrát. Již jsem to jednou napsal, Ameriku a Američany, ve které a se kterými jsem strávíl dlouhý a krásný čas, mám rád. Nejsem ani rusofil, ani amerikanofób. Ne, nepůjdu házet vajíčka na projíždějící americké tanky a nadávat těm klukům a děvčatům v amerických uniformách. Nezaslouží si to. Nepůjdu je ale ani vítat. Nezaslouží si to ti, kdo si ten šílený nápad se "zastrašovacím konvojem" vymysleli. A obojí nahrává těm, kdo s námi tu hru hrají," podotkl Haas.

Související

Více souvisejících

Tomáš Haas Americká armáda (U.S. ARMY)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy