Chtěl jsem napsat aprílový žert, jenže tohle není vtip. Sociolog varuje před děsivou budoucností

Praha – Pojem regulace nás v poslední době doprovází na každém kroku, ať už mluvíme o regulacích hazardu, reklamy nebo všech možných nařízení přicházejících z Bruselu. Není nic, co by nemohlo být v krátké době zavedeno, posteskl si sociolog Petr Hampl.

První duben je den, kdy se objeví spousta prapodivných informací, které se tváří jako pravdivé, přitom ale všichni tuší, že je musí brát s rezervou, protože co je řečeno a napsáno na apríla, může ale nemusí být pravda.

„jako aprílový status jsem chtěl napsat vtípek o nějaké další chystané regulaci, jenže ono už není vůbec nic, co by se nemohlo být během pár let zavedeno. Dokonce i ta regulace, kdo s kým může chodit, státní řízení rodinných výdajů nebo povinné kamery v ložnicích vypadají celkem realisticky," napsal na svém profilu sociolog Petr Hampl.

Neexistuje žádný obor, žádný směr, ve kterém by se nedalo něco regulovat. „Jedna moje známá si nedávno posteskla, že muži mají větší kapsy než ženy a že tudíž mohou nosit větší mobily. Dokážete si představit nařízení o velikosti kapes? Já ano. Dokážete si představit, že paní Šabatová zaplatí nějakého mladého Roma, aby zkusil svést bílou holku, a pak ji požene k soudu za diskriminaci, když odmítne? Já docela klidně. To není otázka 30 let, ale tak nejvýše pěti let," popisuje možnou a ne tak vzdálenou budoucnost sociolog.

Hlavní problém je přitom podle něj naprosto zřejmý. „Nejhorší na tom je, že pořád ještě není jasno v příčinách toho průšvihu. Pak pochopitelně není možné ho zastavit," myslí si Hampl.

Související

Více souvisejících

Petr Hampl regulace Anna Šabatová

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje, zákazu navzdory

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje limit stanovený Radou bezpečnosti OSN. Uvedl to mluvčí Rady Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy